Jubilej – 20 godina „Zvonika“

Objavljeno: 08.12.2014. Pregleda: 35

Zvonik oblj 2014-4Od prvoga broja Zvonika, katoličkog mjesečnika koji je prvi put izišao za blagdan Svih svetih 1994. godine na 16 stranica, prošlo je 20 godina neprekidnog rada. Danas, nakon dva desetljeća Zvonik i dalje ima istu misiju, isti cilj – širiti pisanom riječju radosnu vijest, no sada već na 52 stranice. U Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici 14. studenoga 2014. godine, proslavljena je obljetnica koja je okupila vjerne čitatelje i suradnike ovoga mjesečnika.

Zvonik oblj 2014-3Na početku slavlja nazočne je pozdravio subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš koji je u svom obraćanju istaknuo važnost ovoga lista. „Zvonik pratim od samih njegovih početaka, poznate su mi okolnosti u kojima je nastao i razvijao se. Bilo je potrebno puno ljubavi i žrtve da bi doživio 20 godina. Stoga čestitam svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom jubileju“, kazao je biskup Penzeš te dodao: „Osim toliko zanimljivih priloga u Zvoniku ponajprije rado čitamo vijesti iz župa diljem naše Subotičke biskupije, a također i šire iz Srijemske i Zrenjaninske biskupije. Smatram to osobito važnim. Ako mi nećemo govoriti i objavljivati ono što živimo, stvaramo i slavimo, puno toga će pasti u zaborav i djelovat će kao da nas nije bilo. Uvjeren sam da na tom planu još puno toga trebamo uraditi. Nadam se da će nam to uz Božju pomoć i uspjeti. Zvoniku i svima vama koji radite na rađanju svakog novog broja želim obilje Božjeg blagoslova“, rekao je subotički biskup.

Zvonik oblj 2014-1Uloga tiskanog medija nakon Drugog vatikanskog koncila i kako se Crkva u tome snalazi bila je tema o kojoj je govorio novinar zagrebačkog Glasa koncila, Tomislav Vuković. Nakon izrečene čestitke svima koji rade za Zvonik, Vuković je između ostaloga rekao kako je unatoč suvremenim trendovima u novinarstvu i senzaciji izvještavanja, Zvonik ostao vjeran svojoj misiji navještanja Kristova evanđelja. Vuković je u svom obraćanju istaknuo važnost Zvonika ne samo u vjerskom smislu, nego je i naglasio njegovu važnost za bogatu povijesnu baštinu hrvatskog naroda na ovim prostorima te kako je Zvonik, iako još mlad, ugradio vjerske i nacionalne temelje u naš narod.

Zvonik oblj 2014-6O hrvatskom medijskom prostoru, pozicioniranju Zvonika te vrijednostima koje mediji promiču govorila je glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi dr. Jasminka Dulić. U svom obraćanju naglasila je kako je Zvonik u vrijeme osnutka bio jedini katolički medij na hrvatskom jeziku te da je nezaobilazan i nesporan njegov utjecaj na očuvanje identiteta ovdašnjih Hrvata. Kako je rekla, mnoga istraživanja su u povijesti, pa i danas, osobito u manjim mjestima, pokazala da se kulturni život Hrvata ostvaruje u Crkvi, oko Crkve i uz pomoć Crkve – osobito u Srijemu, gdje bez pomoći crkve i svećenika mnoga društva ne bi niti postojala. Dr. Dulić je također naglasila i važnost pitanja o načinu pisanja, a ne samo o temama pisanja.

Zvonik oblj 2014-2Za kraj, glavni i odgovorni urednik katoličkog mjesečnika Zvonik, vlč. Dragan Muharem rekao je kako Zvonik najprije ima proročansko poslanje. U nekoliko argumenata potvrdio je da je misija koju Zvonik vrši doista takva. „Mnogi koji su danas novinari, spisatelji, započeli su upravo u Zvoniku. On utječe na živote ljudi, na tokove i usmjerenja. Misija Zvonika je razvedriti natmurena lica i predočiti ono lijepo u našoj zajednici. Ukazati na opasnosti na ovome svijetu, ali taj isti svijet znati obradovati znakom Zvona, pokazati da je nebo čisto, da na nebu nema opasnosti“, rekao je urednik Zvonika, vlč. Muharem.

U glazbenom dijelu programa prilikom proslave ove obljetnice nastupili su VIS „Proroci“, ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“ iz Monoštora i subotički komorni zbor „Collegium musicum catholicum“. Nazočnima je na kraju programa dodijeljeno i dvadeset nagrada u znak zahvalnosti za svaku godinu Zvonika.

Zvonik oblj 2014-5

Katolički mjesečnik Zvonik osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz XIII. stoljeća te je po tom najstarijem zvoniku u Subotičkoj biskupiji list i dobio ime. Do 2014. godine formalni izdavač bio je župni ured sv. Roka u Subotici, a od 2014., je to izdavački odjel Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“. Dužnost prvog glavnog i odgovornog urednika vršio je mons. dr. Andrija Anišić župnik subotičke župe sv. Rok. Od 2007. godine ulogu glavnog i odgovornog urednika preuzeo je vlč. mr. Mirko Štefković te je od kolovoza 2011., mjesto glavnog i odgovornog urednika preuzeo vlč. Dragan Muharem.

Uredništvo Zvonika danas čine: Dragan Muharem, Željka Zelić, mons. dr. Andrija Anišić, vlč. mr. Mirko Štefković, Katarina Čeliković i mr. Ervin Čeliković, dok uredničko vijeće čine svećenici, redovnici i redovnice, te vjernici laici.

Tekst: Ž. Vukov
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima