„Kilometar Dunava“ polazi na put Dunavom

Objavljeno: 17.07.2018. Pregleda: 41

slika kilometar dunava sl.1Mnogi su prije četiri godine s nevjericom popratili našu vijest da je amaterska slikarica s Hvara i iz Sonte Ana Tudor započela rad na slici Dunava na platnu dugom tisuću metara. Tudorova je na ovu nevjericu odgovarala radom i tišinom, usporedo i s borbom protiv teške, a podmukle bolesti. Bila je sigurna u ono što radi, oslikavala je platno motivima od izvora do ušća. Uz puno razumijevanje obitelji upustila se u nemale troškove, riješena da svoje kapitalno djelo dovrši.

Pomogli su joj njezini Sonćani i Hvarani. Grad Hvar joj je prvi dao novčana sredstva, puno joj je značila potpora od Mjesne zajednice Sonta, KPZH Šokadija, Staklorezačke radione Dijamant, više udruženja građana iz Sombora i Apatina, te nekoliko medija. Sama je obilazila manifestacije i promovirala svoju ideju, pa je trud urodio plodom. Svjetska Asocijacija za zaštitu živog svijeta podržala je Anin projekt, čime su mnogi problemi bili riješeni. U okviru projekta Art of Danube, slika kreće na svoje putovanje kroz više zemalja Dunavskoga sliva, gdje će biti izlagana na javnim mjestima i bit će sredstvom ekološke edukacije njezinih promatrača, kao i povezivanja cjelokupnih nastojanja za zaštitom Dunava i Podunavlja u jednu cjelinu.
„Evo, ostvaren je moj san. Uradila sam na stotine slika, nemam nikakvu evidenciju, a danas se mogu naći širom svijeta. Međutim, željela sam stvoriti nešto po čemu će se pročuti i moja Sonta. Nekako prirodno nametnuo mi se moj Dunav. Dunav je život i sve što živi uz Dunav diše kraj te vode na isti način. Ova moćna rijeka zemljopisno povezuje više zemalja, ali Dunav je svugdje Dunav i istodobno povezuje i duše svih Podunavaca, od Scwarzwalda do Crnog mora“, kaže Ana Tudor.
Slika svoje putovanje započinje u Njemačkoj, 8. srpnja u Donaueschingenu. Dvanaestog srpnja bit će u Ulmu, 14. srpnja u Neuburgu, narednog dana u Auenzentrumu pokraj Neuburga, a 20. srpnja u Pasauu. Narednog dana stiže u Austriju i bit će u Beču, 22. srpnja u Bratislavi, 24. srpnja u Budimpešti, a zatim prelazi u Bugarsku, gdje će biti izložena 26. srpnja u Vidinu i 28. srpnja u Tutrakanu. Dva dana kasnije počinje rumunjski dio turneje, pa slika gostuje u Sulini, u delti Dunava, a 4. kolovoza u Tulcei. Zatim stiže u naše krajeve: 9. kolovoza bit će izložena u Vukovaru, a 11. kolovoza u Beogradu. Organizatori najavljuju da će autorica sudjelovati u ta dva posljednja planirana izlaganja ovoga jedinstvenog likovnog djela.
Mario Kümmel, koji vodi projekt prikazivanja ovog djela žiteljima Podunavlja ističe:
„Slika Ane Tudor govori nam puno o prirodi, vrstama koje ju naseljavaju i kulturi uz obale Dunava, kao i o tome koliko je važno zaštititi ove predivne krajolike“.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A. / M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima