Kiparska radionica u Hrvatskom domu u Somboru

Objavljeno: 25.07.2017. Pregleda: 47

kiparska radionica u somboruU Hrvatskom domu u Somboru u tijeku je kiparska radionica koju pohađa petnaestak polaznika, koji uz stručno vodstvo stječu početnička znanja rada s glinom, uče rad na grnčarskom kotaču i pečenje u grnčarskoj peći. Jedna od sudionica ove radionice je i Slavica Periškić, koja se do sada oprobala u slikanju na staklu, slikanju na svili, a rad s glinom za nju je jedan novi izazov.

„Htjela bih nešto napraviti da mi ostane kao uspomena. Radeći ovdje s glinom, osjećam se kao dijete koje se igra s blatom, a može i ispasti nešto lijepo“, kaže profesorica engleskog Slavica Periškić. 

„Poslije stresnog posla u Domu učenika u Somboru ovo mi dođe kao terapija, neka vrsta smirenja“, kaže Sandra Bunjevac.

Radionicu vode Adrijana Mračina i Borko Markovinović, kipari.

„Neki od sudionika ove radionice već su došli s iskustvom rada s glinom, ili su se do sada bavili nekim kreativnim poslom, hobijem, ali ima i onih kojima je ovo prvi susret s glinom. Cilj je da na kraju radionice svatko dobije barem jedan svoj gotov rad. Imamo i grnčarsku peć tako da ono što oni oblikuju može se i peći i da to na kraju bude jedan pravi gotov predmet“, kaže Andrijana.

Na priču se nadovezuje Borko koji kaže da nije teško ukoliko postoji volja i želja da se svladaju osnovna pravila rada s glinom.

Sekcija za rukotvorine HKUD-a Vladimir Nazor, koja je i organizirala ovu radionicu, surađuje sa Specijalnom školom Vuk Karadžić u Somboru i učenici ove škole pripremili su glinu potrebnu za rad. Naredni korak bit će zajednička izložba.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima