Književna, pjevačka, plesačka večer „Urbanih Šokaca“

Objavljeno: 08.10.2014. Pregleda: 36

Lijepa rijec SO2014Udruga građana „Urbani Šokci“ iz Sombora organizirala je 30. rujna 2014. godine, književno-umjetnički večer „Лепа реч, lijepa riječ, szép szó, schönes wort“. Tijekom jednosatnog programa čuli su se stihovi i pjesme na srpskom, mađarskom, hrvatskom i njemačkom jeziku, pa i jedna pjesma na rumunjskom. Na ovim jezicima govorilo se i pjevalo o ljubavi, prijateljstvu, Bačkoj, Vojvodini...

„Udruga građana 'Urbani Šokci' već četvrti put organizira ove večeri. Prvih godina program je bio na mađarskom, srpskom i hrvatskom s govorima etničkih skupina Bunjevaca i Šokaca. Obzirom da je Udruga Nijemaca 'Gerhard' veoma aktivna, uključili smo i sudionike koji se bave očuvanjem tradicije i njemačkog jezika. Ovaj projekt podržava i grad Sombor i to na natječaju koji se raspisuju u okviru Lokalnog akcijskog plana za mlade. Uvijek na tom natječaju dobijemo sredstva za ovaj program, jer je on multinacionalan, multilingvistički i možda jedini program koji okuplja mlade u smislu da se govori poezija, čuju stihovi i besjede, zdravice, a da ne bi sve bilo monotono tu su i nastupi plesnih skupina, kulturno-umjetničkih društava, fitnes klubova...“, kaže predsjednica „Urbanih Šokaca“ Marija Šeremešić.

Kao predstavnik grada Sombora na manifestaciji je bio nazočan vijećnik Gradskog vijeća zadužen za nacionalne zajednice Čaba Sakač. Za njega je ovaj program dokaz bogatstva kulture, jezika i tradicije koju ima Sombor „Malo se posljednjih godina sve to izgubilo, ali pamtimo da je prije 50 godina svaki Somborac znao osim srpskog i mađarski, hrvatski i njemački i tada je Sombor bio bogatiji, znatno mirniji i nadam se da će se to vrijeme ponovno vratiti“, kaže Sakač.

„Više je nego pohvalno napokon udružiti snage, dakle ne biti asimiliran u smislu da budeš ono što nisi, nego biti s drugima, biti to što jesi i govoriti svojim materinjim jezikom. Mislim da bi ova manifestacija bila jako dobra za izvoz u neke druge sredine kako bi se svi ljudi koji govore različitim jezicima našli na jednom mjestu. Čini mi se da bi to bilo ne samo pohvalno, nego da je i dobro da sudionici budu i iz drugih sredina. Zato smo mi na poziv Marije Šeremešić došli s recitacijama na hrvatskom jeziku i bunjevačkom govoru kako bi pokazali tu različitost“, kazala je menadžerica za kulturu Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Gosti programa bili su članovi Hrvatske čitaonice iz Subotice, recitatori Augustin Žigmanov i Davorin Horvacki. Obojica su učenici hrvatskog odjela Gimnazije „Svetozar Marković“. Augustin je recitirao pjesmu, odnosno ulomak iz pjesme Čizme, smrt Petka Vojnića Purčara, a Davorin pjesmu Antuna Gustava Matoša Divojčici umjesto igračke.

„Drago mi je što sudjelujem u programu koji pokazuje kako se mogu manjine, koje su ovdje zastupljene, sakupiti i zajedno pokazati dio svoje književnosti i glazbe“, kazao je Davorin.

Somborska gimnazijalka Milica Kojić recitirala je pjesmu na njemačkom koja govori o ljudskim odnosima. „Njemački učim u školi i baš ga volim. Drago mi je što se ovo događa u našem gradu i sretna sam što sam i ja dio tog programa“, kaže Milica.

A da se u Somboru, tu večer, čuje i rumunjski jezik pobrinula se Ksenija Vezmar, učenica srednje medicinske škole iz Sombora, koja je pjevala poznatu rumunjski pjesmu M'ndra mja. „Tata me je upoznao s tom kulturom i tom pjesmom. Pjesma mi se odmah svidjela i bila sam uporna i naučila je. Nisam do tada učila rumunjski, pa sam uz pomoć interneta, riječ po riječ učila, slušala kako drugi pjevaju i izgovaraju riječi, pa vidjet ćemo kako će biti večeras“, rekla nam je prije nastupa Ksenija.

Na književno-umjetničkoj večeri sudjelovali su učenici somborskih srednjih škola, mladi iz KUDH-a „Bodrog“ iz Monoštora, Udruge Nijemaca „Gerhard“ Sombor, Mađarske građanske kasine Sombor, recitatori Hrvatske čitaonice Subotica, UG „Urbani Šokci“ i HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, te članovi plesnog kluba „Ronda“, plesnog kluba „Delirio“ i sportskog kluba „S.A.F.T. KETS“ iz Sombora.

Tekst i fotografija: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima