Književna večer Marka Dekića Bodoljaša u Beregu

Objavljeno: 17.12.2014. Pregleda: 35

Dekic Bereg2014NIU „Hrvatske riječ“, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ i UG „Ante Jakšić“ iz Berega organizirali su 9. prosinca 2014. godine, večer književnika Marka Dekića Bodoljaša iz Budimpešte, inače rođenog Santovčanina. Dekić, koji je i rodbinski vezan za Bereg, predstavio je svoj književni rad dug više od pola stoljeća. Čitao je pjesme o ljubavi, zavičaju, ravnici, svojoj obitelji, dječje pjesme...

„Mi Hrvati smo u Srbiji disperzirani i subetnički raznovrsni, a jako malo znamo jedni o drugima. Ako toliko malo znamo jedni o drugima, a živimo u istoj državi, koliko malo znamo o Hrvatima koji žive u Rumunjskoj, Makedoniji, Crnoj Gori ili Hrvatima koji žive u Mađarskoj, koji su nama i prostorno i subetnički najbliži. A Hrvati u Mađarskoj izloženi su asimilaciji, ali postoje i dalje i aktivni su u kulturi i maju vrlo značajne osobe za koje mi nismo ni čuli. Tako sam i ja saznao da je najpoznatiji književnik kod Hrvata u Mađarskoj Marko Dekić Bodoljaš, Šokac rođen u Santovu“, kazao je ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ Ivan Karan obrazlažući ideju za organiziranje ove književne večeri.

Prve pjesme Marko Dekić Bodoljaš objavio je u Narodnim novinama i Narodnom kalendaru, njegove pjesme tiskane su u prvoj antologiji pjesništva hrvatske i srpske manjine u Mađarskoj iz 1969. godine, a te pjesme pisane su u romantičarskom-narodnom duhu. Prvu samostalnu knjigu pjesama Duga nad zavičajem objavio je 1979. godine, i tada počinje pisati i intimnu liriku. Dekić Bodoljaš je dobitnik više književnih nagrada. Pjesme su mu pisane na ekavici i ijekavici.

U kratkom razgovoru za Hrvatsku riječ na naš upit piše li pjesme i na šokačkoj ikavici kaže da je u pripremi nova knjiga pjesama, osma po redu, u kojoj će biti i šokačke ikavice. „Knjiga nosi naziv Povratak, to je povratak svojim korijenima u Santovu, gdje sam kupio i kuću i gdje želim živjeti, kazao je Dekić. Iako u 77. godini, aktivno piše i dalje, a uskoro će iz tiska izaći i Hrvatska kuharica čiji je autor.

Na književnoj večeri sudjelovala je i pjevačka skupina HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ i Anastasija Balatinac koja je pročitala dvije Dekićeve pjesme.

Književna večer je bila povod da Dekić Bodoljaš poslije skoro 70 godina ponovno dođe u Bereg.

Tekst i fotografija: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima