Književna večer u Bačkom Monoštoru posvećena Stipanu Bešlinu

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 48

Knjizevna vecer Monostor Beslin-1Monoštor se 28. siječnja 2013. godine prisjećao svojega mještanina – Stipana Bešlina, koji je za kratkoga života ostavio neizbrisiv trag u pjesništvu. Pjesme ovoga prerano preminuloga pjesnika i danas vjerno i slikovito prenose najfinije osjećaje jedne umjetničke mlade duše.

Ovih dana navršavaju se 93 godine od rođenja monoštorskog pjesnika Stipana Bešlina (1920.-1941.). Još od malih nogu volio je recitirati pjesme, a do posljednjeg dana svojega života stvarao je i pisao poeziju i crtice. Radovi su mu bili objavljivani u renomiranim časopisima i tjednicima te ostalim publikacijama, kao što su: „Krijes“, „Anđeo čuvar“, „Borovo“, „Glasnik“, „Subotičke novine“, „Hrvatska revija“, „Klasje naših ravni“, zagrebačka „Danica“, „Subotička Danica“...

S ciljem popularizacije lika i djela Stipana Bešlina, a na inicijativu Zavičajne udruge Hrvata „Šokadija“ Bački Monoštor za Slavoniju i Baranju iz Bilja, te Udruge „Urbani Šokci“ iz Sombora, na prigodan način ukazano je na trag kojega je ovaj nedovoljno javnosti poznati pjesnik ostavio u hrvatskome pjesništvu. U organizaciji događaja sudjelovali su i Mjesna zajednica Bački Monoštor, KUDH „Bodrog“, OŠ „22. oktobar“ iz Bačkog Monoštora, Župa Bački Monoštor, Marija Turkalj iz Bačkog Monoštora, te drugi koji su prepoznali značaj čuvanja uspomene na Bešlina.

Nakon polaganja cvijeća na njegov grob, u monoštorskoj crkvi sv. Petra i Pavla služena je misa za preminulog pjesnika. Vodili su je vlč. Goran Vilov, đakon Stipan Periškić i mons. Marko Forgić. Tijekom mise pjevale su se i dvije pjesme skladane po stihovima Bešlina, čiji su glazbeni izričaj oblikovale članice udruge „Tragovi Šokaca“ iz Bača, a izveo ih je crkveni zbor „Vis Petrus“.

Knjizevna vecer Monostor Beslin-2Književna večer je održana u prepunoj maloj dvorani mjesnog Doma kulture. Program su vodili predstavnici KUDH-a „Bodrog“ – Marijana Šeremešić, Željko Šeremešić, Anita Đipanov i glavna organizatorica cijeloga događaja – Marija Šeremešić iz udruge „Urbani Šokci“. Ona je govorila o Bešlinovu životu, a pročitala je i nekoliko njegovih pjesama. Zanimljiva su i stanovišta Bešlinovih suvremenika, koje je Šeremešićeva prenijela u zbirku „Tajanstvenosti trag“. Priredile su je i uredile Sanja Vulić i Marija Šeremešić u nakladi UG „Urbani Šokci“, izdana je 2012. godine, u njoj se nalazi 71 Bešlinova pjesma, a po današnjim spoznajama Bešlin ih je objavio ukupno 78. Adam Bešlin Nova iz Bilja recitirao je Bešlinove pjesme, kao i učenici monoštorske osnovne škole koji su recitirali njegove dječje pjesme. Ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“ uljepšale su cijeli događaj izvedbom svojih dobro poznatih pučkih pjesama.

Tekst i fotografije: Zdenka Mitić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima