Knjiga „Horvacki Bačka 1901. - 1939.“ predstavljena u Zagrebu

Objavljeno: 12.12.2017. Pregleda: 46

Horvacki Backa naslovnica mU Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu prošloga je tjedna predstavljena knjiga Horvacki Bačka 1901.-1939. subotičkog novinara i pisca Dražena Prćića. Knjiga je posvećena njegovom pradjedu Martinu Horvackom koji je 1901. godine u Subotici bio jedan od osnivača najstarijeg hrvatskog nogometnog kluba NK Bačka.

„Dražen Prćić je svoga pradjedu Martina i njegovu obitelj, kao i nogometni klub Bačka, prikazao s tolikom ljubavlju, kao da je svoje djetinjstvo proživio s njima, mažen i pažen, i kao da je bio svjedokom toga vremena. Spoznaje o njihovim međusobnim odnosima, kao i o odnosima unutar nacionalne zajednice, a osobito u svezi s nogometnim klubom Bačka, omogućile su mu da nam da obilje svjedočanstava o životu i međuljudskim odnosima u zajednici Bunjevaca Hrvata u Subotici“, rekao je publicist i bivši diplomat Naco Zelić, rođeni Subotičanin, predstavljajući Prćićevu 14. knjigu.

„Ova knjiga je nešto što izlazi iz konteksta onoga čime se ja bavim i što ja preferiram, ali ovo je bio jedan dug, ne samo prema mom pradjedu, nego i prema svim ljudima koji su utkali svoju sudbinu, svoje živote, svoj trud u stvaranje nečega što je mnogo više, iznad njih samih, iznad nas, iznad svega – stvaranje nogometnog kluba Bačka. Ova knjiga je spomenik mom pradjedu, ali i svim tim ljudima koji zaslužuju da ne budu zaboravljeni“, rekao je Prćić.

Izvor: Hrvatska riječ (Hina)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima