Knjiga za djecu i mlade „Izgubljeno srce“

Objavljeno: 16.02.2015. Pregleda: 39

Izgubljeno srce-naslovnicaKao prva u ediciji Vjeverica Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ koncem 2014. godine objavljena je zbirka priča za djecu Izgubljeno srce subotičke autorice Katarine Čeliković. Knjiga sadrži 24 priče, od kojih je većina objavljena ranije u Hrcku, dječjem podlistku Hrvatske riječi.

Urednica knjige Ivana Andrić Penava u pogovoru ističe kako se vrijednost sabranih priča ne ogleda samo u autoričinom pitkom i dječjoj publici prihvatljivom stilu pisanja, nego i u njezinom osjećaju za sve one teme koje čitatelju te dobi „život znače“. „Iako je teme priča razrađivala na konkretnim životnim primjerima, što je činila na vrlo vješt način, time im nije osigurala samo poučni karakter, nego im je dala i dozu privlačne duhovitosti koja sadržaj priča čini još privlačnijim“, piše urednica.

Andrić Penava navodi kako se ova zbirka može doživjeti i kao svojevrsni putokaz u odrastanju te da može biti od velike koristi ne samo ciljanoj publici nego i njihovim roditeljima. „Zanimljivosti zbirke pridonosi i raznolikost tema u pričama pa se tako čitatelj može uživjeti u životne probleme poput izbora frizure, suočavanja sa svojim strahovima i sa samim sobom u određenom životnom razdoblju, a može osjetiti i čaroliju koje donose blagdani poput Božića kojom autorica vješto priziva u sjećanje neke stare dobre običaje koji drže obitelj na okupu, što nas opet vraća na širi čitateljski krug, premošćujući time generacijske barijere. Ako tome pridodamo i oku ugodno likovno rješenje cijele publikacije, čitanje navedene zbirke nepogrešivi je način za provođenje slobodnog vremena, formula za spajanje ugodnog s korisnim“, bilježi urednica.

Andrić Penava zaključuje kako Izgubljeno srce bez sumnje daje veliki doprinos u području literature namijenjenoj djeci i mladima, kao i onima koji se još uvijek tako osjećaju bez obzira na godine, kao i da donosi bitnu promjenu glede nedostatka štiva takve tematike na hrvatskom jeziku napose među hrvatskom manjinskom zajednicom u Srbiji.

Tekst: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima