Književna večer Dragice Križanac u Novom Sadu

Objavljeno: 26.05.2022. Pregleda: 48

Promocija zbirke priča Katarza – amsterdamske priče spisateljice Dragice Križanac, ujedno i prvonagrađene na ovogodišnjem Preprekovom proljeću, održana je 6. svibnja 2022. godine u Kulturnom centru Novog Sada. Izdavač knjige je Matica hrvatska iz Čitluka.

Dragica Križanac rođena je 1957. u Vitezu u BiH, a završila je studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U srednjoškolskim i studentskim danima pisala je pjesme, koje su često čitane u Jutarnjem programu Radio Sarajeva. Godine 1992. seli u Nizozemsku, a danas živi u Amsterdamu. Objavljuje kratke priče i poeziju u književnim časopisima i portalima u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i BiH.

Njezina je knjiga Katarza do sada imala promociju u nekoliko gradova u Nizozemskoj i BiH, a poželjela je prikazati je i novosadskoj publici pri čijoj organizaciji joj je pomogla Ana Marija Kaluđerović iz HKUPD-a Stanislav Preprek.

Križanac navodi kako je knjiga Katarza napisana 2020., u godini korone, kada je našla vrijeme i mir za pisanje te brojne misli, probleme i iskustva stavila na papir. Knjiga ima 30 priča podijeljenih u tri cjeline.

„U prvom dijelu knjige Mali život, prikazan je život u Bosni i Hercegovini gledajući dječjim očima, zatim slijede teme iz mladosti. Ove priče nisu u potpunosti autobiografske. U drugom dijelu, Katarza je jedna distopijska priča mlade žene koja bježi od rata u tuđu zemlju. Ova priča je tema ove knjige i vodi ju. U trećem dijelu Novi život, počinju priče o mom novom životu u stranoj zemlji, kao izbjeglici, kao nekome tko se morao prilagoditi. Čini mi se da postoji malo knjiga čiji autori su izbjeglice; oni ne pišu jer su zaokupljeni težinom života, prilagodbom, traumama od rata, problemima. Treći dio je potpuno autobiografski dio i pisan je u prvom licu“, opisuje Križanac.

Osim autorice o knjizi je govorila i književna kritičarka Dragana V. Todoreskov, a program je uljepšao i dio Ženske pjevačke skupine Stanislav Preprek.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima