Književna večer Katoličkog društva „Ivan Antunović“ posvećena Jakovu Kopiloviću

Objavljeno: 13.09.2018. Pregleda: 39

Knjizevna vecer uoci duzijance sl.2Književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović tradicionalno se održava u četvrtak uoči središnje proslave subotičke Dužijance. Tako je bilo i ove, 2018. godine. Održana u četvrtak, 9. kolovoza, u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, Književna večer imala je za temu život i djelo subotičkog pjesnika Jakova Kopilovića, čija se 100. obljetnica rođenja obilježava ove godine.
Na početku večeri brojne posjetitelje, a osobito nazočne nasljednike Jakova Kopilovića, pozdravio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik KD-a Ivan Antunović, kazavši kako je Dužijanca važan dio identiteta bačkih Hrvata. On je naglasio značaj Dužijance, ne samo kao običaja, istaknuvši njenu vjersku dimenziju zahvalnosti Bogu.

Zavičaj kao nadahnuće

O životu i poeziji Jakova Kopilovića govorila je Katarina Čeliković, pročelnica Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović. U svome izlaganju Čeliković je predstavila životni put Jakova Kopilovića, isprepleten brojnim nedaćama, unatoč kojima je ovaj pjesnik nadahnuto i neumorno stvarao. Ona je ukazala na brojnost i značaj njegovih pjesama, kao i na osobine njegove poezije koja je neraskidivo vezana uz njegov život. U izlaganju se moglo čuti kako je Kopilovićev život ključ za razumijevanje njegove poezije nadahnute rodnom bačkom ravnicom, ljepotom pejzaža i Suboticom. Jakov Kopilović je iza sebe ostavio oko dvadeset knjiga pjesama, a prevođen je na mađarski, talijanski i engleski jezik. Čeliković je kazala kako Kopilović „najljepši ukras bačke ravnice vidi u nepreglednim zlatnim klasovima“, poput pjesnika Alekse Kokića, Ante Sekulića i Ante Jakšića. Kopilovićevu poeziju ovom su prigodom kazivali recitatori Katarina Piuković i Tomislav Huska.

Nagrade DruštvaKnjizevna vecer uoci duzijance sl.3

Tijekom večeri vlč. dr. Ivica Ivanković Radak uručio je nagrade Ivan Antunović za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanju kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo. Svake godine Društvo dodjeljuje ovu nagradu u tri kategorije: zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji. Marija Vukov iz Subotice dobitnica je nagrade koja se dodjeljuje pojedincu. Kao obrazloženje nagrade navedeno je kako je „ovo priznanje ujedno priznanje svim majkama i majkama, koje svoju dicu, unučad i praunučad podučavaju izradi božićnjaka, pružajući tako svojim mlađima da dožive nenadomjestivu radost priprave za Božić, koja se samo uz mise zornice i božićnjak može doživjeti“.
Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vladimir Nazor iz Sombora i glasilu ovoga društva Miroljub prigodom 20. obljetnice naklade dodijeljena je nagrada kao zaslužnoj udruzi. Miroljub je pokrenut 1998. godine. List izlazi četiri puta godišnje, a do danas je izišlo preko 80 brojeva. Nagradu je primio urednik lista Alojzije Firanj.

Nagrada za obitelj

Nagrada za brojnu obitelj pripala je obitelji Tomislava i Željke Vukov iz katedralne župe sv. Terezije Avilske iz Subotice. Tomislav i Željka imaju četvero djece, a cijela obitelj aktivna je u svim događanjima svoje župe, kao i na društvenim i kulturnim događanjima, osobito u Dužijanci. U ime dobitnika nagrade obratila se Željka Vukov, iskazavši zahvalnost Bogu za svoju obitelj i, u ime svih nagrađenih, Katoličkom društvu Ivan Antunović, koje je prepoznalo i odabralo ovogodišnje dobitnike nagrade.
Na Književnoj večeri pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje izloge s temom Dužijance, a nagrade su dodijeljene u petak tijekom Tamburaške večeri na centralnom gradskom trgu. Prvo mjesto pripalo je Ivanu Stipiću, Heleni Štrbo, Vesni Čović i Ivanki Čović za izlog u Školskoj knjizi, drugo mjesto obitelji Slavice i Franje Skenderovića za izlog aranžiran u butiku Veruška, a treće mjesto Marini Ivanković Radaković i Emini Kujundžić za izlog u butiku Mondo. Zbor Collegium musicum catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića uljepšao je večer izvođenjem dviju skladbi Milana Asića, a na tekstove Jakova Kopilovića.

Izvor: Hrvatska riječ (Klara Dulić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima