Koncert Folklornog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 21.05.2016. Pregleda: 45

Koncert folklorasa HKCBK 2016 1Da Društvu koje dvori svoju djecu ne manjka snage i entuzijazma unatoč skučenim financijskim sredstvima, da ne manjka živosti i životnosti, lako se moglo zapaziti na koncertu folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, održanom 14. svibnja 216. godine, u velikoj dvorani Centra u Subotici. O tomu su svjedočila ponosna, razdragana i nasmijana lica djece i mladih. Dvosatni koncert, jedan od dva godišnje koja će ubuduće priređivati folklorni odjel Centra, ispunio je program u kojem su sudjelovali članovi svih sekcija folklornog odjela.

Pregršt koreografija – od nezaobilaznih bunjevačkih, preko plesova iz Banata, do plesova iz Srbije (poput šopskih igara) i Hrvatske (primjerice Linđa) – držale su pozornost brojne publike. Folklorni odjel radi s nekoliko dobnih skupina: to su najmlađa i srednja s kojom radi Mirjana Ćupurdija, te pripremni i prvi ansambl koji uvježbava voditelj folklornog odjela od 2011. godine, Andrija Bašić Palković.

„Prošle godine imali smo nekoliko kraćih putovanja i dva gostovanja na moru. Ove godine imamo također popriličan broj poziva“, ističe Bašić Palković. „Narednog mjeseca planiramo ići u Orahovicu u Hrvatskoj, Pulu, Vinkovce. S obzirom na to da trenutačno ne znamo s koliko sredstava raspolažemo, praksa je da prilikom daljih i dužih gostovanja Centar snosi troškove puta, a dodatne troškove financiraju roditelji. Mislim da HKC ide u dobrom smjeru jer, bez obzira na teškoće, u Centru imamo oko 150-160 djece“, dodaje on.

S dvije koreografije publici se predstavio i ogranak Kola u Žedniku koji aktivno djeluje već 20 godina. Sa skupinom od 32 polaznika ove sekcije osnovnoškolske dobi rade sestra i brat, Jelica i Ante Čipak.

Koncert folklorasa HKCBK 2016 2Nastupila je i djevojačka pjevačka skupina HKC-a koju priprema profesorica u Muzičkoj školi Tamara Štricki – Seg, a sve koreografije je pratio orkestar Centra pod vodstvom Danijela Horvackog. Koncert je inače započeo nastupom zbora Lavanda s Palića. Ovaj palićki ogranak Centra djeluje oko godinu i pol, a na repertoaru ima isključivo dalmatinske pjesme. Zborom ravna Dianna Kiss Miskolci uz klavirsku suradnju Krisztine Máte. Voditeljica zbora je Slavica Lučić.

Osim u folklornom, HKC dvori svoju djecu i mlade u dramskim sekcijama (za starije i za mlađe), a upis novih članova se vrši tijekom cijele godine. „HKC Bunjevačko kolo ima na raspolaganju prostor od oko 1.200 četvornih metara, dobar dio prostorija je u nekoliko posljednjih godina obnovljen, a nema dijela zgrade gdje nismo nešto uradili. Na to smo veoma ponosni s obzirom na to da od grada i naše zajednice dobivamo vrlo malo sredstava. Apliciramo na sve natječaje u našoj državi i u Hrvatskoj, ali dobivamo vrlo malo te u određenoj mjeri funkcioniramo zahvaljujući našim donatorima i dobrotvorima“, ističe predsjednik Centra Marinko Prćić.

HKC Bunjevačko kolo je uspostavilo suradnju s predškolskom ustanovom Naša radost, te su i mališani koji dolaze na probe u Kolo na ovom koncertu pokazali što su naučili.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Skenderović)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima