Koncert folklornog odjela HKC „Bunjavačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 23.07.2019. Pregleda: 39

hkc bunjevačko koloKoncert folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, na kojem je prikazano što se radilo protekle školske godine, održan je 8. srpnja 2019. godine u dvorani Centra. Po riječima voditeljice folklornog odjela Senke Horvat, ovim koncertom želi se pokazati što se radilo tijekom školske godine, dakle od rujna prošle, do lipnja ove godine. S obzirom da se Godišnji koncert uvijek održava krajem kalendarske godine, ovo je prilika da i novi članovi mogu prikazati što su naučili za nekoliko mjeseci, te ga rado nazivaju polugodišnjim koncertom.

Na koncertu su nastupile sve tri folklorne skupine Centra, kao i ogranak Centra iz Žednika te HKPD Đurđin iz Đurđina. Na programu su se našle Bunjevačke igre, igre iz Banata, Srijema, Međimurja, Splitski plesovi, Vlaške igre, Šopske igre i igre iz Ukrajine, a sve koreografije pratio je orkestar formiran za ovu prigodu. Iako izvođački sastav na svom repertoaru ima puno više koreografija, te je uvijek spreman za cjelovečernji koncert, ovoga puta vidljiv napredak mogao se primijetiti u predizvođačkom sastavu, koji je postavio nove i atraktivne koreografije.

U planu formiranje novih skupina

Hrvatski kulturni centar prolazio je kroz brojne teškoće, kako financijske, tako i one vezane za osipanje članstva, te je 2017. godine folklorni odjel započeo rad na povećanju članstva. Sada, nepune dvije godine kasnije voditeljica Odjela Senka Horvat s ponosom ističe kako je brojka dosegnula preko stotinu članova, te imaju 120 članova. S obzirom na ovu lijepu brojku, po riječima naše sugovornice, od jeseni se planira formiranje više manjih skupina.

„Veliki broj djece i različiti uzrast u skupinama potaknuli su nas na promišljanje da od jeseni oformimo nove skupine. Predizvođački ansambl sada broji više od 50-ero djece, što je izuzetno lijepo, ali je s tom brojkom teško raditi“, kaže Senka Horvat. Od jeseni kada se formiraju nove skupine planira se bar još jednu osobu uvesti u ovaj posao, a osim naše sugovornice s djecom sada radi i poznati koreograf Marin Jaramazović, koji ujedno radi i s folklorcima iz Žednika i Đurđina.

Radno ljeto

Zanimljivo je da je u predizvođačkoj skupini i veliki broj dječaka, što je obično problem u svim folklornim ansamblima, a u HKC-u je sada jednak broj djevojčica i dječaka. Primjerice, na Male vezove u Đakovo putovalo je 15 dječaka i 15 djevojčica, koji su u svečanom mimohodu prikazali bunjevačku nošnju i bili najbrojnije dječje društvo.
Također, lijepi broj djece je okupljen i u najmlađu skupinu, koju sada čine djeca uzrasta od 6 do 11 godina.
U sklopu folklornog odjela djeluje i ženska pjevačka skupina Prelje, koju čine članice izvođačkog folklornog odjela, koje su tijekom protekle školske godine imale brojne nastupe, kako samostalne tako i u sklopu nastupa s folklorom.
Iako je ovim koncertom završena školska godina i za folkloraše, pred njima je radno ljeto. Očekuju ih nastup u Vinkovcima za Dan grada, seoske dužijance kao i središnja proslava Dužijance u Subotici. Izvođački sastav čeka sudjelovanje na jednom festivalu u Češkoj, a na jesen i razni manji nastupi.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima