Koncert HGU „Festival bunjevački pisama“ u Nišu

Objavljeno: 26.02.2019. Pregleda: 41

hgu festival b pHGU Festival bunjevački pisama iz Subotice održala je 9. prosinca 2018. božićni koncert u Nišu, boraveći u gostima kod tamošnje udruge Hrvata Široko. Koncert tamburaša održan je u katoličkoj crkvi Uzvišenja svetoga Križa, a druga je to godina zaredom kako se ovaj događaj ogranizira. U crkvi je bilo oko stotinu gledatelja, uz više od 80 pratitelja izravnog prijenosa koncerta preko društvene mreže facebook. Koncert se gledao u Kanadi, New Yorku, Splitu, Zagrebu...

Gosti su se predstavili predblagdanskim pjesmama, potom vojvođanskim, uz repertoar s njihova godišnjeg koncerta u Subotici. Voditeljica orkestra Mira Temunović nije krila zadovoljstvo zbog i ove godine popunjenog prostora crkve.

„Polako utiremo tradiciju ovim koncertima pred Božić. Rado smo se odazvali pozivu da Hrvatima u Nišu upriličimo malo blagdanskog ozračja. Publika je uživala uz Igru pahuljica, Trish-trash polku, Concertino za solo bas-prim i orkestar, Čingi lingi polku i tako dalje. Trudili smo se da program bude svečan i veseo. Bile su tu i dvije pučke božićne pjesme koje se izvode u crkvi“, kaže Temunović.

Predsjednica udruge Široko u Nišu Ivanka Spasić podsjetila je kako je u povodu 1700. obljetnice Milanskog edikta obnovljena crkva u župi Uzvišenja svetoga Križa u Nišu. Za tamošnje Hrvate ona predstavlja i mjesto okupljana.

„Mi se ovdje uglavnom i okupljamo, ovdje imamo mjesta, a ako nam što treba imamo se gdje obratiti. Imamo dvoranu za priredbe, a sve na drugim mjestima treba platiti. Na našu veliku radost crkva je sređena, prelijepa je i privlačna i drugim ljudima, našim sugrađanima koji ju rado posjete. Rado dođu na manifestacije, rado uđu u taj prostor. To nas onda otvara prema ljudima. Nije problem biti ovdje i to želimo dokazati i ostalim Hrvatima koji su katolici, a boje se ući na ova vrata. Obično vele da se idu pričestiti u Hrvatsku i na mise, ali nije to to. Vjeru treba živjeti ovdje gdje nam je dom“, kaže Spasić.

Ona veli kako je već nekih 20 godina tinjala potreba u njima, ali da donedavno nisu imali mogućnost osnovati hrvatsku udrugu. „Mi smo mlada udruga, osnovani smo prije dvije godine i brojimo oko 20 ljudi, iako u Nišu ima puno više Hrvata. Prvenstveno smo ih htjeli privući i reći da smo ovdje. Polako se otvaramo i surađujemo i s drugim nacionalno-manjinskim udrugama, makedonskim, bugarskim, slovenskim i ostalima, jer mislim da na širem planu tako možemo dobiti ono što želimo. Veće šanse za to imamo ako nastupamo zajednički“, navodi predsjednica udruge Široko.

Izvor: Hrvatska riječ (S Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima