Koncert Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 08.12.2014. Pregleda: 38

Koncert Gubec Ruma2014U povodu obilježavanja 111 godina postojanja i rada Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Rume, 15. studenog 2014. godine u Velikoj dvorani Kulturnog centra organiziran je svečani koncert. U sklopu cjelovečernjeg glazbenog programa sudjelovali su Veliki tamburaški orkestar i Dječji tamburaški orkestar istoga društva te tamburaški sastav „Bondersolj“ Hrvatskog kulturnog društva iz Koljnofa kod Šoprona u oblasti Gradišća u Mađarskoj.

Na početku programa nazočne je pozdravio predsjednik HKPD „Matija Gubec“ Pavle Škrobot. Čast prvog nastupa pripala je članovima Dječjeg tamburaškog orkestra, koji se sastoji od polaznika Škole tambure koja već dugi niz godina postoji i radi u društvu. Dječji tamburaški orkestar predvodio je Željko Jerković.

Nakon njih nastupio je gostujući tamburaški sastav „Bondersolj“, a prije njihovog nastupa, rumski kroničar i povjesničar, Ratko Racković ukratko je upoznao publiku o vezama između Rume i Šoprona čija je poveznica plemićka obitelj Pejačevića koja je imala svoje posjede u oba grada i koja je u povijesti i Rume i Šoprona ostavila trajan i neizbrisiv trag. Nastup tamburaša iz Gradišća koje je predvodio predsjednik ondašnjeg hrvatskog društva Franja Pajrić imao je tri dijela – splet hrvatskih gradišćanskih pjesama, mađarskih tamburaških skladbi i skladbi tamburaške i zabavne glazbe iz Hrvatske.

Na kraju programa nastupio je Veliki tamburaški orkestar pod vodstvom Josipa Jurce. Nakon završetka nastupa Velikog tamburaškog orkestra predsjednik Društva, Pavle Škrobot uručio je vrijedno priznanje – srebrnjak Društva počasnom predsjedniku Društva Zlatku Kolariću koji je dobio priznanje za dugogodišnji predani rad u Društvu od preko 50 godina i u kojemu je 18 godina bio predsjednik, a obnašao je dužnosti i tajnika i knjižničara. Prilikom prijema priznanja, Kolarić je zahvalio i naglasio da velikog udjela u tom priznanju imaju i njegovi suradnici koji su mu svih tih godina pomagali u radu, a za potporu se posebice zahvalio svojoj obitelji.

Koncertu su nazočili brojni eminentni gosti, poput predstavnika hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema, predstavnici Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ i Tamburaškog orkestra „Plavi čuperak“ iz Rume, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić, predsjednik HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora Mata Matarić, rumski i iriški župnici Ivan Ćatić i Blaž Zmaić. Od predstavnika lokalne samouprave nazočili su: Stevan Kovačević, član općinskog vijeća zadužen za kulturu, Svetislav Damjančuk načelnik odjela društvenih djelatnosti kao i predstavnici javnih ustanova i poduzeća iz Rume i mnogi drugi. Po završetku programa za sudionike programa i brojne uzvanike i goste priređena je svečana večera u prostorijama Društva na Bregu.

U nedjelju je za goste iz Mađarske organiziran posjet Petrovaradinskoj tvrđavi, Crkvi na Tekijama i Crkvi svetog Mira u Srijemskim Karlovcima (mjesta zaključenja Karlovačkog mira 1699. godine) gdje su gosti upoznati s poviješću ovih znamenitih mjesta. Gosti iz Mađarske u subotu su, nakon što su stigli u Rumu i nakon dočeka i zakuske u prostorijama Društva na Bregu, obišli i Zavičajni muzej u Rumi gdje su imali priliku vidjeti izložbu posvećenu likovnoj baštini obitelji Pejačević kao i župnu crkvu Uzvišenja svetog Križa u Rumi i zgradu nekadašnjeg, a nadamo se i budućeg Hrvatskog doma.

Tekst i fotografija: Nikola Jurca (Hrvatska riječ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima