Koncert Klape „Cambi“ u Novom Sadu

Objavljeno: 05.12.2014. Pregleda: 71

Klapa CambiNS2014Dalmatinska pisma mogla se čuti 6. studenoga 2014. godine u novosadskoj sinagogi, gdje je koncert održala Klapa „Cambi“ iz Splita, najpopularniji sastav ovog tipa u Hrvatskoj. Gosti su koncert započeli obradom pjesme Olivera Dragojevića Splite moj, a uslijedile su obrade hitova i drugih hrvatskih izvođača kao i niz dalmatinskih klapskih pjesama. Novosađani su imali prigodu čuti i obrade nekoliko pjesama čiji je autor Kornelije Kovač, budući da je klapa snimila i CD s obradama skladbi ovog velikog skladatelja pop glazbe.

Klapa „Cambi“ postoji već 28 godina, i svoje sjedište je preselila 2007. godine u Split. To nije klapa profesionalaca, iako su obveze i umjetnički doseg klape profesionalni. U periodu od osnutka do danas klapa je promijenila svoj sastav te je kroz nju prošlo više desetaka pjevača. Pjevači klape uglavnom su zaposleni u državnim i privatnim tvrtkama. Današnji sastav klape čine: Vladimir Garić prvi tenor, zvijezda klape čudesnog glasa. Inače i operni solist, Jure Nikolić drugi tenor, solist u mnogim pjesmama, inženjer građevine zaposlen u privatnoj firmi. Tomislav Jelić drugi tenor, solist koji po potrebi pjeva i vodeći glas i inženjer informatike zaposlen u privatnoj firmi, Petar Lozo drugi tenor, solist i gitarist. Privatni automehaničar, Teo Kapov bariton, jedan od osnivača klape „Cambi“ i privatni poduzetnik, Marin Mandić bariton i mandolinist, inženjer kemije, Joško Tranfić bas, solist, najmlađi član, diplomirao muzičku akademiju, Emil Kožul bas, cijenjen u klapskim krugovima s dugogodišnjim iskustvom i Ante Nikolić bas, najstariji član i predsjednik klape. Uz pjevače tu su još i Katarina Akrap, glazbena voditeljica klape, profesorica glazbe u glazbenoj školi i akademiji i Karmen Bošković, menadžerica klape s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji glazbenih i kulturnih priredbi.

Klapa CambiJedna je od rijetkih klapa koja se drži tradicije i svoje pjesme pjeva u izvornom obliku. Klapa „Cambi“ je najpoznatija po obradama pop pjesama u a capela verziji. Godine 1998. započeli su suradnju s Gibonnijem, hrvatskim glazbenikom te su obradili njegove tadašnje najveće hitove poput Projdi vilo, Judi zviri i beštimje, Lipa moja, Tempera i dr. Obradili su dakako i Cesaricu. To je izazvalo pravu revoluciju u klapskom svijetu i izazvalo zanimanje šire publike za klape te su i još neke klape krenule njihovim putom.

Dobitnici su velikog broja nagrada, a jedna od najvećih je svakako pobjeda na Splitskom festivalu 2011. s pjesmom Ultima partenca.

„Za nas je ovo bila večer za pamćenje, prekrasna publika, prostor koji je sam po sebi akustičan. Prvi put smo u Novom Sadu, nadam se ne i posljednji“, istaknuo je Jure Nikolić, drugi tenor u grupi.

„Koncert u Sinagogi je bio uistinu spektakularan. Prepuna dvorana nas je oduševila i nagnala da damo sve od sebe. Čitavo vrijeme vladalo je kao neko duhovno jedinstvo prepuno emocija između nas i publike. Doslovno smo pjevali kao u transu više od dva i pol sata. Svi koji su bili na koncertu kao i mediji koji su pratili koncert slažu se da je bilo nezaboravno“, rekao je Ante Nikolić u intervjuu za tjednik „Hrvatska riječ“.

Klapa „Cambi“ je dan kasnije gostovala i u Subotici, na Večeri nostalgije u okviru festivala „Omladina“ koja je održana u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

„Subotica je također prelijepi grad s mnogo znamenitosti i kulturnog bogatstva. Subotičani su susretljivi i dobri domaćini… Ukratko – vratili smo se puna srca i prelijepih dojmova iz Novog Sada i Subotice i jedva čekamo kad ćemo opet doći,“ rekao je Nikolić.

Tekst i fotografija: A. K. i Dražen Prćić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima