Koncert polaznika škole tambure u Sonti

Objavljeno: 07.06.2017. Pregleda: 35

Koncert polaznika skole tambure u SontiPrvi javni koncert polaznika Osnovne glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina, odsjeka tambure, isturenog odjeljenja na hrvatskom jeziku u Sonti, održan je u srijedu, 24. svibnja 2017., u velikoj dvorani Doma kulture. Ove školske godine učenici prvog razreda su se upoznali s glazbalima, naučili note i započeli svirati svoje prve pjesme, glazbene komade i igre.

Nekoliko naprednijih učenika već je sudjelovalo na pojedinim priredbama i natjecanjima, a najbolji dojam ostavili su sudionici 14. Festivala vojvođanske tambure, održanog početkom travnja u Sonti. Osvajanjem prvih nagrada nadahnuli su svoje drugare na još predanije učenje i vježbanje, pa je ovaj vrlo uspješan koncert plod zajedničkoga rada i velikog zalaganja, kako učenika, tako i njihove nastavnice, diplomirane muzikologinje Emilije Pušić.

„Dolazak u Sontu za mene je pun pogodak. Za kratko vrijeme spoznala sam da je tradicija tambure i tamburaša u ovom mjestu vrlo duga i jaka, a otvaranje našega odjela samo je novi iskorak u sustavno izučavanje svirke na ovom glazbalu, ovoga puta i uz obvezno učenje nota. Kao njihova nastavnica neizmjerno sam ponosna na sav rad i trud, a kao glazbenik divim im se, jer su za svega 7 mjeseci glazbenog obrazovanja shvatili kako treba svirati i uživati u glazbi u isto vrijeme. Hvala svima koji nas podržavaju, a mi nastavljamo svirati. Želimo vam pokazati i da tambura nije samo glazbalo za zabavu, pa ćemo vam izvesti i više numera ozbiljne glazbe“, navela je Pušićeva u najavi koncerta.

Stotinjak okupljenih gledatelja sat vremena je uživalo u nezaboravnoj svirci djece, od kojih se većina s tamburama susrela prije samo sedam mjeseci. Po riječima Pušićeve svi njezini učenici su vrlo uporni, radišni i vrlo predani učenju i vježbanju, tako da su otišli i korak dalje od planiranoga, što su tijekom koncerta i pokazali. Svi su se predstavili kratkim solo numerama, predstavila se i njihova nastavnica numerom Bachov Preludij iz Partite za violinu u E-duru, a na koncu su se predstavili i zajedničkim sviranjem popularnih napjeva, skupa sa svojom nastavnicom. O kakvoći svirke svjedoči podatak da je u više navrata nagrađivana dugim pljeskom. Svirkom malih tamburaša prezadovoljan je bio i ravnatelj OGŠ-a Stevan Hristić Ferenc Kovács.

„Viđenim sam izuzetno zadovoljan. Planom je predviđeno da djeca dva puta tijekom školske godine imaju interni sat. Međutim, kako su pokazala neočekivano veliki napredak, riješili smo da ovaj sat bude javni. Poslije ovoga maloga koncerta mislim da svi možemo biti oduševljeni brzinom napretka djece, što je svakako najbolji pokazatelj kvalitete rada i predanosti ovom glazbalu kolegice Emilije Pušić“, prokomentirao je koncert Kovács.

Najveće razočaranje svakako je neprisustvo većeg broja javnih, kulturnih i prosvjetnih djelatnika Sonte ovom hvale vrijednom koncertu.

„Djeca, sudionici večerašnjeg koncerta, na najljepši mogući način pokazala su svu opravdanost formiranja ovoga odjeljenja. Njihov napredak u ovako kratkom vremenu je fantastičan, a očekujem da će najmanje troje-četvero jako brzo postati istinsko osvježenje i pojačanje za tamburaški sastav naše Šokadije“, rekao je ravnatelj OŠ Ivan Goran Kovačić i predsjednik KPZH-a Šokadija prof. Zvonko Tadijan.

S velikom pozornošću koncert je ispratio i jedan od legendarnih sonćanskih glazbenika Andrija Ađin.

„Vrlo sam zadovoljan, pa čak iznenađen njihovom razinom svirke u ovako kratkom vremenu. Za svaku je pohvalu potez vraćanja tambure u okrilje škole. Stari sam tamburaš i obučio sam mnoge Sonćane koji sviraju još i danas, a najveće mi je zadovoljstvo što su se tamburi okrenula i njihova djeca“, prokomentirao je Ađin.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima