Koncert povodom obilježavanja 114. obljetnice i dana društva HKPD „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 22.02.2018. Pregleda: 34

114. obljetnica Matija Gubec Ruma sl.1U slavu svog dugogodišnjeg uspješnog trajanja, koje traje više od jednog stoljeća, HKPD Matija Gubec iz Rume u subotu, 16. prosinca 2017. godine, obilježilo je dan svoje udruge i 114. obljetnicu postojanja i rada. U programu su se, osim Velikog tamburaškog orkestra Matija Gubec, svojim izvedbama predstavili i članovi Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice. Cjelovečernjim koncertom, pred brojnom publikom Kulturnog centra u Rumi, dvije hrvatske udruge pjesmom, plesom i riječju predstavile su bogatu tradiciju, jezik i običaje hrvatskoga naroda iz Vojvodine.

Tijekom večeri uručene su zahvalnice, darovi i plakete s imenom Matija Gubec zaslužnim članovima Društva, koji su se u proteklim desetljećima na poseban način isticali svojim aktivnostima i radom i koji su pridonijeli da ova udruga ima toliko dugu povijest.

Kontinuirani rad

HKPD Matija Gubec iz Rume jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1903. godine i do današnjih dana radi u kontinuitetu. Zahvaljujući Velikom tamburaškom orkestru, Ruma je postala festivalski grad, a do sada je ovaj orkestar sudjelovao na gotovo svim festivalima na kojima je osvojio brojne zlatne, srebrne i brončane plakete. Danas članovi ove udruge s ponosom kažu da je proslava ove značajne obljetnice i Dana društva zapravo proslava svih njih.

„Ovaj dan posvećen je muzičarima koji sviraju u orkestru, ali isto tako i onima koji su utkali dio svog života u rad Društva tako da je ovo na neki način proslava svih nas. Zadovoljstvo mi je što smo ove godine na našoj proslavi imali priliku ugostiti jednu vrlo cijenjenu kulturnu udrugu, Bunjevačko kolo iz Subotice i drago mi je što smo zajednički predstavili dio našeg programa. Ono što je pridonijelo našoj opstojnosti i dugogodišnjem radu svakako je kontinuiranost. Više od jednog stoljeća u našoj udruzi se smenjuju generacije i taj kontinuitet se nastavlja. Nadam se da ćemo i prilikom proslave naše 115. obljetnice moći isto ovako s ponosom pričati“, ističe predsjednik HKPD-a Matija Gubec Pavle Škrobot.

Za čak 54 godine aktivnog rada u Društvu zahvalnice su uručene Antunu Matušiću Baćku i Ivanu Rakošu. Za 20 godina umjetničkog rada plaketa je uručena dirigentu Velikog tamburaškog orkestra Josipu Jurci, a zahvalnice za 20 godina rada uručene su i mlađim članovima tamburaškog orkestra Zdenku Lancu, Ljubinku Hajdukoviću, Zoranu Jurci i Ivanu Galaru. Za 10 godina aktivnog djelovanja na mjestu tajnika u udruzi Nikoli Jurci uručena je zahvalnica i plaketa s likom Matije Gupca.

„Plaketa s likom Matije Gupca jest najveće priznanje koje naše Društvo dodjeljuje zaslužnim pojedincima. Samim tim ova nagrada mi mnogo znači i predstavlja mi jedan veliki podstrek i poticaj za budući rad. Htio bih istaknuti da sigurno ovu nagradu ne bih ni dobio niti bi ova udruga postigla tako velike uspjehe da nije bilo predanog rada prije svega njegovih članova, a također i ljudi koji su oduvijek na nesebičan način pomagali njegov rad, čime su pridonijeli da ono opstane duže od jednog vijeka. Ja ću se truditi da nastavim davati svoj doprinos radu našega Društva i zaista mi ovo priznanje u tom smislu, mnogo znači“, navodi Nikola Jurca.

Respekt brojne publike

Osim brojne publike, svečanosti su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave Općine Ruma, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske Ivan Sabolić, menadžerica za kulturne aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.

„Ova udruga iz Srijema svjedoči o kontinuitetu postojanja hrvatskog naroda na ovim prostorima. Unatoč burnim vremenima, kroz stotine proteklih godina, Društvo se uspjelo održati do danas. Večerašnji koncert je pokazao ono najbolje što oni imaju, a to je vrhunska tamburaška sekcija s veoma raznovrsnim repertoarom i, što je za mene veoma značajno, s brojnom publikom. Među njima nije bio samo dio hrvatske zajednice nego i većinskog naroda i drugih manjina, što pokazuje da je ova udruga respektirana u ovome gradu“, istaknuo je Bačić.

Program su svojim raznolikim repertoarom te večeri upotpunili i gosti iz Subotice, koji su se prvi puta predstavili gledateljstvu u Rumi.

„Izuzetno mi je veliko zadovoljstvo što smo uspjeli ostvariti suradnju s našim domaćinima. Do inicijative je došlo prilikom našeg susreta u Petrovaradinu, gdje smo se i upoznali. Odavno smo imali želju ostvariti suradnju s udrugama u Srijemu i bit ćemo otvoreni za suradnju i s ostalim udrugama, a očekujemo i uzvratni posjet udruge iz Rume. Mislim da je uspostavljanje novih suradnji jako bitno, kako bismo mogli ohrabriti jedni druge u našem radu. Tako ćemo se međusobno poduprijeti, što će nam dati još više poticaja i odlučnosti da radimo još više unatoč teškoćama kako bismo stvari promijenili na bolje“, rekao je predsjednik Bunjevačkog kola Lazar Cvijin.

Izvor: Hrvatska riječ(S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima