Koncert Subotičkog tamburaškog orkestra

Objavljeno: 27.06.2022. Pregleda: 66

Koncert Subotičkog tamburaškog orkestra, održan 14. lipnja 2022. godine, ispunio je do posljednjeg mjesta Veliku vijećnicu Gradske kuće u Subotici. U središtu pažnje ovoga puta bili su skladatelji koji stvaraju novu tamburašku glazbu, koji pišu instrumentalne kompozicije za tamburaške sastave i orkestre, ali i pjesme. Tako su tamburaši ponovno dokazali da tambura nije vezana samo za tradiciju nego inspirira i živi i danas, u 21. stoljeću.
Tijekom koncerta predstavljeni su oni autori koji su proteklih više od četiri desetljeća bili članovi ovoga orkestra i koji i danas surađuju s njim. Tako su se predstavili skladatelji instrumentalnih i vokalnim kompozicija, koji su subotičkoj publici već dobro poznati, ali iz nekih drugih sfera.

Pjesme koje žive

„Ovim koncertom željeli smo pokazati različite mogućnosti tambure, ali isto tako i izvrsnu suradnju s manjim sastavima, ansamblima i solistima. Bio nam je cilj promovirati autore novih skladbi i pokazati kako tamburaška glazba i danas živi. Mislim da smo u tome uspjeli, a na neki način smo i autorima dali poticaj da i nadalje stvaraju, pišu i rade na promoviranju tamburaške glazbe", kaže dirigentica Marijana Marki i pojašnjava kako je puno njih ranijih godina skupa sviralo u ovome orkestru, pa tako možemo reći i da su ljubav prema tamburi dobili upravo na ovome mjestu. Uz Subotički tamburaški orkestar nastupili su i manji sastavi – ansambli: Ravnica, Hajo i Biseri, a kao vokalna solistica nastupila je dugogodišnja suradnica orkestra Antonija Dulić koja je izvela nekoliko kompozicija različitih autora: Nele Skenderović, Marinka Piukovića i Tomislava Vukova. 

Spomenuti ansambli predstavili su se svojim autorskim pjesmama, a neke od njih su izvedene premijerno. Ansambl Ravnica se predstavio s dobro poznatim pjesmama autora Nikole Jaramazovića: Zapjevaj, ravnico, Ostavit ću konje vrane, Jedna ljubav, te novom pjesmom Za nju dadoh sve što imam. Ansambl Hajo predstavio se s autorskim pjesmama Tomislava Vukova, te su ovoga puta izveli pjesme: Tu su moji dobri ljudi, Ostala je samo pisma naša, U mome selu i Evo opet šorom vranci jure. Autorskim djelima Josipa Franciškovića predstavio se i ansambl Biseri kojima se, kako bi atmosfera bila još bolja, pridružio bubnjar Mario Bošnjak. Uz Subotički tamburaški orkestar izveli su pjesme: Samo moja i Svaki dan, a premijerno je izvedena i pjesma Čarolija.


Instrumentalne skladbe

Kada su u pitanju instrumentalne skladbe, valja naglasiti kako je dio njih ovoga puta premijerno izveden. Koncert je započeo Bunjevačkim svadbenim impresijama autora Pere Ištvančića, a završio Vojvođanskom svitom autora Dubravka Isakova Cicka. Tijekom večeri posjetitelji su imali priliku čuti i valcer Za moju dragu autora i solista na harmonici Tomislava Vukova koja je s orkestrom premijerno izvedena, kao i praizvedbu glazbene umjetnice Nele Skenderović Ustaj car carice, čuju se kraljice. Kompozicija je po riječima autorice pisana za natječaj još 2016. godine, a sada je prvi puta izvedena. „S obzirom na to da me kraljičke pisme, kao i groktalice zanimaju, proučavajući ih motivi iz njih su mi bili misli vodilje. U ovoj skladbi su prisutne sve tri vrste kraljički pisama: vesela, žalosna i koračnica", priča autorica Nela Skenderović i pojašnjava kako je prvobitno bila napisana samo za tamburaški orkestar, a naknadno je dodala u ovu skladbu i zvona, koja su upotpunila kompoziciju i dala joj poseban svečani ton. 

Poveznicu sa zvonima možemo povezati i činjenicom da su kraljice kretale iz crkve i da su ih znala pratiti crkvena zvona. „Ideja o zvonima je spontano nastala. Bez zvona ne bi kompozicija dobila potpuni efekt, a s obzirom na to da Subotički tamburaški orkestar ima zvona, a pronašli smo i ‘zvonara’ Marija Bošnjaka, učenika srednje Muzičke škole u Subotici, mislim da se sve odlično uklopilo", priča Skenderović, a da je tako govore i brojne pohvale publike. 

Za ovu kompoziciju Nela potpisuje i aranžman, a za sve ostale kompozicije koje su tijekom večeri izvedene aranžmane potpisuju Ante Crnković, Stipan Jaramazović, Marinko Piuković i Zoran Mulić.
Misija i želja koncerta su ispunjene, a Subotički tamburaški orkestar i tijekom ljeta nastavlja s radom, te će ljubitelji tamburaške glazbe ponovno moći uživati u njihovom muziciranju.
Izvor: Hrvatska riječ Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima