Koncert Subotičkog tamburaškog orkestra u povodu 45 godina rada

Objavljeno: 20.07.2021. Pregleda: 38

tamburaSubotički tamburaški orkestar obilježio je svojih 45 godina rada koncertom pod nazivom Virtuozna tambura, koji je održan u četvrtak, 10. lipnja 2021. godine, na sceni Jadran Narodnog kazališta. Iza ovog orkestra ogroman je broj velikih i uspješnih koncerata i turneja, osvojenih nagrada, a ovu su večer odlučili posvetiti tamburi koja živi s njima ovih četiri i pol desetljeća.

Jedan od osnivača STO-a, a sada njegov počasni član Stipan Jaramazović, koji i danas piše aranžmane i pomaže oko organizacije nastupa, u povodu jubileja navodi na što je sve ponosan kada je rad orkestra u pitanju:
„Kao prvo, ponosan sam što trajemo 45 godina u kontinuitetu, što je doista velika stvar i nešto što uopće nije lako ostvariti. Ponosan sam i što smo sve ono što smo zapisali u našoj prvoj bilježnici prilikom osnivanja, što želimo postići, i ostvarili, pa čak i više od toga jer tada neke stvari nismo mogli predvidjeti. Tu prije svega mislim na tehnike dobijanja tona, na upotrebu flažoleta, na picikato tehniku, tzv. čupkanje žice, sve to proizvodi malo drugačiju boju tona. Naime, zamišljali smo da tamburaški orkestar ima sličnosti, ne s gudačkim, već s čitavim simfonijskim orkestrom, da mu što više približimo naš zvuk, jer smo željeli da tambura uđe u muzičke škole i da se svugdje ravnopravno tretira s drugim instrumentima. U tome smo uspjeli. Sada imamo i srednju muzičku školu, u Osijeku je otvorena Akademija za tamburu, i na neki način sam zagovornik svega toga među ostalima bio i ja. Formirali smo i Subotički tamburaški kvartet po uzoru na klasične gudačke kvartete i sve su to stvari zbog kojih sam, u ovih mojih 62 godine bavljenja tamburom, izuzetno sretan i ponosan". 
Ovim orkestrom u proteklih devet godina dirigira Marijana Marki, članica STO-a od 1988. godine, koja je osmislila koncepciju programa koncerta.
„Odlučili smo da ovo ne bude tipičan jubilarni koncert posvećen određenim godinama, zaslužnim ljudima, nagradama, već smo željeli napraviti program koji ističe samu tamburu, stavlja je u prvi plan uz naše soliste koji su tu počeli i koji su razvijali svoj muzički dar i sviranje na tamburi u orkestru i uz njega. To su Ivana Mačković, Ivan Ivanković Radak, István Szakács i Ivan Jaramazović, a budući da smo željeli prikazati kako se tambura virtuozno svira i u našoj regiji, pozvali smo u gosta, kao solista, Marija Zbiljskog, profesora tambure u Osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi Franje Kuhača u Osijeku i asistenta na Akademiji za umjetnost i kulturu", kaže Marki.
Mario Zbiljski (1975.) smatra se predvodnikom jedne generacije tamburaša u Hrvatskoj i jednim od rijetkih koji se okušao u solističkom sviranju tambure, i to na virtuozni način. Dugogodišnji je član sastava Slavonske lole, a 2005. Hrvatska glazbena unija proglasila ga je najboljim instrumentalistom na tamburi.
„U Slavonskim lolama, koje inače rade novu glazbu na temeljima tradicijske slavonsko-baranjsko-šokačko-bunjevačke glazbe, došli smo do svega onoga što se u Hrvatskoj manje-više moglo postići na tamburi u tom estradnom svjetlu. A kada dođe do stagnacije, ili ćeš dalje rasti ili propasti. Moj urođeni smisao za muziku je zahtijevao da se odgovorno ponašam prema tome, odnosno da se unaprjeđujem. Otvaranjem izvanrednog studija tambure u Beču, dobio sam priliku tamo studirati, kasnije sam se prebacio u Osijek na Akademiju za umjetnost i kulturu gdje je također otvoren diplomski studij i tamo sam diplomirao", navodi Zbiljski koji je drugi put nastupao u Subotici, ali prvi put kao solist.
S nama je podijelio i svoje impresije o Subotičkom tamburaškom orkestru:
„Kod vas u orkestru ima vrsnih solista koji su primjer nečega što se u tamburi događa, ide jedan ubrzani razvoj instrumentalnog sviranja, što će kroz nekoliko godina dovesti do neslućenih rezultata. Svi znamo da je Subotica kolijevka tamburaštva. Što se tiče izrade instrumenata, tu su došli prvi majstori koji su radili srijemske tambure (obitelji Kudlik, Habinjak itd.). Ovo je nekakav, mogli bi se reći, tamburaški Nashville, ovdje je rafinirana i tamburaška publika i tamburaši, ovdje se točno zna što se radi. Oduševljen sam što sam imao priliku nastupiti u orkestru koji uvijek ima visoku kvalitetu".
Prema riječima Stipana Jaramazovića, STO ima dugogodišnju blisku suradnju s brojnim orkestrima i tamburašima u Hrvatskoj, kako po pitanju međusobnih gostovanja, tako i kada je riječ o razmjeni nota, iskustva, mišljenja iz svijeta tamburaške glazbe. Najdužu suradnju ima s tamburaškim orkestrom iz Križevaca. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima