Koncert u sklopu proslave 25 godina „Collegium musicum catholicum“

Objavljeno: 29.10.2019. Pregleda: 28

Vidakovicu u castKomorni zbor Collegium musicum catholicum, koji ove 2019. godine obilježava 25 godina postojanja i djelovanja, 7. listopada priredio je koncert u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske na kome su se našla izabrana djela Albe Vidakovića. Okupljene je na početku koncerta u ime Katoličkog društva Ivan Antunović, u sklopu kojega zbor i djeluje, pozdravio predsjednik Društva vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, koji je podsjetio da je Collegium musicum catholicum nastao 1994. godine u župi Uskrnuća Isusova na poticaj časne s. Bernadice Đukić.

 

Djela i obrade

Prije 105 godina, 2. listopada, rođen je Albe Vidaković, svećenik, skladatelj i muzikolog koji je svojim djelovanjem zadužio, kako Zagreb, osnivajući Institut za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, tako i rodnu Suboticu, gdje je imao prvi kontakt s glazbom. Usavršavao se u Zagrebu i Rimu gdje je diplomirao kompoziciju i gregorijanski koral na Papinskom institutu za crkvenu glazbu. Djelovao je u Zagrebu kao srednjoškolski i visokoškolski nastavnik na Bogoslovnom fakultetu. Bio je osnivač i predstojnik Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te urednik časopisa Sv. Cecilija. Skladao je pretežito sakralnu glazbu gdje se ističe niz misa (Staroslavenske, Gregorijana, Cecilijana i dr.). Bio je i zborovođa zagrebačke katedrale, gdje je ostavio neizbrisiv trag, a također svoj veliki doprinos dao je i kao znanstvenik i muzikolog.Upravo njemu u čast zbor je priredio koncert na kom su se nizala izabrana djela iz njegovoga opusa. Uz komorni zbor nastupio je gudački kvartet profesora Muzičke škole u Subotici kojeg su činili: Tamás Kiss i Slobodan Stefanović na violini, te Adriana Županek i Kristina Szabó Tokodi na violončelu, dok je za orguljama bio stalni suradnik mr. Kornelije Vizin koji je izveo Fantaziju i Fugu u f mollu. Zborom i kvartetom je ravnao zborovođa i katedralni orguljaš mo. Miroslav Stantić. Na programu se našla Treća staroslavenska misa, nazvana Istarska (Gospodi pomiluj, Svet i Blagoslovljen), motet Juravit Dominus, Magnificat i Zdravo o moj anđele, kao i Vidakovićeve obrade ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića: Probasti domine i Audivi voce.

Srebrni jubilej

Collegium musicum catholicum je kao ansambl uzeo sebi zadatak očuvati i promovirati Vidakovićev opus. Kroz dosadašnjih 25 godina rada zbor je izveo veliki broj njegovih skladbi, kako u zemlji tako i u inozemstvu, a neke od njih su praizvedene.
Održavanje koncerta i srebrnog jubileja pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. U povodu svog srebrnog jubileja zbor je održao već nekoliko koncerata, a u izradi je monografija o povijesti zbora, koja će biti predstavljena u studenome. Završni jubilarni koncert će, po riječima mo. Miroslava Stantića, biti održan u prosincu skupa sa Subotičkim komornim orkestrom, na kome će Collegium izvesti kantatu Gloria in excelsis Deo koju je ovom jubileju zbora posvetio skladatelj i emertitus, profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu prof. Svetozar Saša Kovačević.

Izvor: Hrvatska riječ ( Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima