KPZH „Šokadija“ na Brodskom kolu 2013.

Objavljeno: 26.06.2013. Pregleda: 33

Brodsko kolo2013-1Od 7. do 9. lipnja 2013. godine u Slavonskom Brodu je održana središnja manifestacija Brodskog kola 2013., 49. zaredom. Ova manifestacija, najstarija u Republici Hrvatskoj, otvorena je 7. lipnja, godišnjim koncertom Folklornog ansambla Broda. Dan kasnije održana je folklorna večer uz sudjelovanje petnaestak KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, a nedjelja, 9. lipnja, bila je najbogatija različitim događajima. Održana je smotra izvornog folklora „Šokadijo sve ti je na glasu“. Više od 20 kulturno-umjetničkih društava pokazalo je sve bogatstvo, šarolikost i sadržaj folklora Brodsko-posavske županije.

Kao i svake godine, u večernjim satima uslijedila je Revija hrvatskih narodnih nošnji te izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. I ovoga puta konkurencija je bila velika, a 36 prekrasnih djevojaka u autohtonim narodnim nošnjama mjesta iz kojih su došle plijenile su pozornost nazočnih. Osim domaćih, za ovu laskavu titulu natjecale su se i djevojke iz susjednih BiH i Srbije, što je znatno doprinijelo šarolikosti cijele manifestacije. Proglašena je najljepša snaša – Kristina Kruhan iz Sela pokraj Siska, te tri prve i tri druge pratilje.

Prva pratilja iz Sota
Brodsko kolo2013-2Izabrane pratilje najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji su:
Sanja Bernardije, Marinela Marić, Ivana Hojs, Mateja Jazvić, Katarina Komić i članica HKD-a »Šid« Slavica Živković iz Sota. Soćanki Slavici Živković iz Sota, ova titula mnogo znači jer ovo je i prvi put da sudjeluje na jednoj od takvih manifestacija, a za njenu prelijepu nošnju, zahvalnost daje vrijednim rukama žena iz Sota, koje su se potrudile da Slavica i ponese titulu.

Na ovoj prestižnoj manifestaciji sudjelovali su i članovi folklorne sekcije i tamburaškog sastava KPZH „Šokadija“ iz Sonte, a u natjecanju za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji sudjelovale su, u kategoriji mlađih djevojaka Maja Andrašić, te u kategoriji starijih djevojaka i snaša Matea Vidaković. Folklorna skupina „Šokadije“ izvela je splet šokačkih pjesama i plesova iz Sonte „Vesela je Šokadija“, a za ovaj nastup pripremio ih je Mata Zec

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima