KPZH „Šokadija“ na Vionici 2014.

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 33

Sokadija Vionica2014-1Folkloraši i tamburaši KPZH Šokadija iz Sonte boravili su 5. i 6. srpnja 2014. godine u Hercegovini, u mjestu Vionica, općina Čitluk, župa Međugorje. Ugostili su ih članovi HKUD–a Sveti Marko iz Vionice, domaćina i organizatora Treće međunarodne večeri folklora Vionica 2014. Pokraj nastupa na manifestaciji, predusretljivi domaćini su Sonćane poveli i u obilazak Međugorja, Mostara i hercegovačkog etno-sela u Čitluku. Za većinu članova Šokadije, rođenim u ratnim devedesetim, ovo putovanje bilo je prvi posjet Hercegovini općenito, a za pripadnike starijih generacija podsjećanje na putovanja u vrijeme SFRJ, pa su se svi vratili prepuni pozitivnih dojmova.

Sokadija Vionica2014-3Već subotnji posjet Međugorju odnio je sav umor od napornog trinaestosatnog puta. Međugorje je jedno od najvećih marijanskih svetišta u svijetu. Ukazanjem Blažene Djevice Marije 24. lipnja 1981. godine ovo mjesto je postalo odredište hodočasnika sa svih strana svijeta. Sonćani su ovoga puta posjetili župnu crkvu sv. Jakova i Brdo ukazanja. Naviknuti na ravnicu, na težak, kameniti uspon do Gospe iz podnožja Brda ukazanja u početku su gledali sumnjičavo, ali svakim novim korakom elan im se povećavao, s velikim ushićenjem i zanosom na kraju puta su kleknuli pred kip Kraljice Mira i Gospu pozdravili usrdnom molitvom.

Nedjeljno prijepodne bilo je posvećeno obilasku okolice. Upečatljiv dojam na sve ostavio je posjet staroj jezgri Mostara s dominantnim, poslije rata obnovljenim starim mostom i, svakako, za mnoge jedinstvenim doživljajem, promatranjem skoka jednoga mladića s mosta u zelenu Neretvu. Obilazak etno– sela u Čitluku Sonćane je vratio bar stoljeće unazad i dočarao im veliki broj segmenata negdašnjeg života u ovim krajevima.

Sokadija Vionica2014-2Manifestacija Vionica 2014 održana je treći put zaredom, a okupila je sudionike iz pet država regije. Srbiju je predstavljala KPZH Šokadija, Hrvatsku KUD Sidraga iz Ravnih Kotara i KUD Šokadija iz Ladimirevaca, BiH HKUD Blaćani iz Biograca i KUD 14. svibnja iz Tuzle, Makedoniju KUD Ilinden iz Struge i Crnu Goru KUD Aluminijum iz Podgorice, a nastupili su i predstavnici domaćina. Nastup su u posljednji čas otkazali predstavnici Slovenije i Bugarske. Folklorna večer održana je pod pokroviteljstvom Općine Čitluk, Federalnoga parlamenta, Doma naroda BiH i uz sponzorstvo nekoliko domaćih tvrtki.

Manifestaciju je otvorio Ivan Del Vecchio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH. Obraćajući se nazočnima, čestitao je organizatoru Večeri folklora i poželio da nastave promicati kulturnu tradiciju uz koju su odrastale generacije Hrvata s ovih prostora, ali isto tako i okupljati društva iz okruženja i otvarati puteve modernim demokracijama, čuvajući i njegujući svoju i cijeneći susjedovu kulturnu baštinu. Od strane organizatora pozvani su i diplomatski predstavnici ostalih zemalja regije, a svi, osim predstavnika Hrvatske, ispričali su se zauzetošću.

Sokadija Vionica2014-4-m

Sudionici su kroz pjesme i plesove predstavili tradiciju kraja iz kojega dolaze. Sonćani su se predstavili dinamičnom koreografijom Pjesme i plesovi sonćanskih šokaca, uz burni pljesak brojne domaće publike. Na koncu večeri, uz zahvale, organizator je uručio i prigodne darove gostima u znak sjećanja na jednu nezaboravnu večer u Vionici, gdje su stvorena mnoga nova prijateljstva i dogovorena buduća suradnja. Sonćani su Vioničanima javno zahvalili na gostoprimstvu uz preliminarni poziv HKUD–u Sveti Marko na nastavak suradnje. Zabava je nastavljena do dugo u noć uz domaći Aquarius bend.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima