„Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata“ predstavljena u Somboru

Objavljeno: 14.12.2010. Pregleda: 47

Somborska promocija monografije dr. Matije Evetovića „Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" u izdanju NIU „Hrvatska riječ" održana je 3. prosinca, u čitaonici Gradske knjižnice „Karlo Bjelicki". Domaćin i suorganizator promocije bila je Udruga građana „Urbani Šokci", a moderator predsjednica te udruge Marija Šeremešić. Okupljene je prigodnim stihovima pozdravila mlada recitatorica Aneta Firanj, a potom je urednik nakladničke djelatnosti NIU „Hrvatska riječ" Milovan Miković govorio o pripremi svih izdanja ove ustanove.

Zamjenik odgovorne urednice tjednika „Hrvatska riječ" Zvonko Sarić nazočnima je pojasnio proces rada novinara, kako profesionalnih, tako i brojnih honorarnih terenskih suradnika u pripremi jednoga broja tjednika. U trećem dijelu večeri monografiju „Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata", kao i samu osobnost autora dr. Matije Evetovića, predstavio je Milovan Miković. Nazočni su još imali priliku čuti stihove Milovana Mikovića na bunjevačkoj i Zlatka Gorjanca na šokačkoj ikavici, u interpretaciji Marije Šeremešić.

Malobrojni okupljeni bili su zadovoljni izloženim i pokazali veliko zanimanje za izdanja NIU „Hrvatska riječ".

„Voljela bih da ovakvih događaja u našemu okruženju ima više. Današnje vrijeme odlikuje se ubrzanim tempom života i primjećujem da sve više mladih okreće leđa knjizi. Suprug i ja ovakve večeri redovito posjećujemo, a i za čitanje odvajamo veliki dio našeg svakodnevnog vremena. Za nas su novine i knjige dio lijepih navika iz mladosti, dio navika koje će nam ostati doživotne. Hrvatsku riječ redovito čitamo, pročitali smo i veliki dio knjiga u nakladi ove kuće. Raduje me što smo ove večeri od Zvonka Sarića čuli kako se novine pripremaju, a osobito sam zadovoljna izlaganjem Milovana Mikovića o velikanu pisane riječi šokačkih i bunjevačkih Hrvata dr. Matiji Evetoviću", kaže redovita posjetiteljica ovakvih događanja u Somboru Anica Zeljko.

Tekst i slika: Ivan Andrašić

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 404 od 10. prosinca 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima