Likovna kolonija „Colorit“ u Somboru

Objavljeno: 15.09.2014. Pregleda: 41

Kolonija Colorit2014-0-mLikovna sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora bila je domaćin i organizator Likovne kolonije „Colorit“, koja je održana 30. kolovoza 2014. godine. Sudionici kolonije radili su u prostoru Hrvatskog doma.

„Ovo je 14. po redu Likovna kolonija 'Colorit'. Ranije smo koloniju organizirali na okolnim salašima, ali posljednje tri godine mjesto okupljanja slikara je naš Hrvatski dom. Želimo prezentirati Sombor i njegove lijepe objekte i to je razlog zašto se kolonija sada priređuje u gradskom ambijentu. Slike nastale na kolonijama ne ostaju samo u Somboru, već ih poklanjamo prigodom naših gostovanja, pa su tako radovi s 'Colorita' stigli i u Mađarsku i Hrvatsku, a dvije slike dobio je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović“, kaže pročelnik Likovne sekcije Nazora Janoš Raduka.

Kolonija Colorit2014-2-mRedoviti sudionik već nekoliko godina je Andrija Bošnjak iz Branjinog vrha (Hrvatska). „Ja sam kao dečkić 1964. u Somboru boravio kao učenik, a škola je bila u nekadašnjoj Sinagogi, tako da želim ostaviti malo traga iz svog djetinjstva. Na drugoj slici je somborska tržnica 'u lancima' i sunčani sat, a na trećoj, danas, napuštena, crkva podignuta 1901. godine“, kaže Bošnjak.

Ni za Josipu Križanović iz Subotice ovo nije bila prva likovna kolonija u Somboru. „Vrlo rado se odazovem svakom pozivu, obzirom da su teme koja ja obrađujem vezane za Panoniju, a Subotica i Sombor imaju mnogo dodirnih točaka, koje nas spajaju. Oslikavala sam somborske crkve, ulice, motive s kanalske obale, a za ovaj put odlučila sam se za čuvene somborske drvorede i fijaker“, kaže slikarica iz Subotice.

Kolonija Colorit2014-3-mNa ovogodišnjoj likovnoj koloniji sudjelovali su i Anđelka Dulić i Josip Cvijin iz Subotice i Somborci Stipan Kovač, Marija Turkalj Matić, Cecilija Miler, Đorđe Kummerkramer, Milorad Rađenović, Branka Panić, Stana Libić, Vesna Varićak Uzelac, Jene Višinka, Slobodan Nastasić, Vinka Gradinski i Veroljub Pavić.

Tekst: Z. V.
Fotografije: Klara Šolaja Karas

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima