Likovna kolonija HKD-a „Šid"

Objavljeno: 03.11.2021. Pregleda: 70

croart šidOd 8. do 12. listopada 2021. godine Hrvatsko kulturno društvo Šid bilo je domaćin VIII. likovne kolonije. Tijekom svog boravka u Šidu i u Sotu stvarali su slikari iz Subotice, njih šestero iz HLU CroArt i dvoje slikara iz HKC-a Bunjevačko kolo. Nažalost, ove godine zbog pandemije koronavirusa slikari iz drugih gradova Srbije i Hrvatske koji su redovito dolazili na likovnu koloniju nisu bili u mogućnosti doći, ali su svoja djela poslali na dar šidskoj udruzi koja je sada postala bogatija za više od 15 umjetničkih djela.

Zahvala preminuom članu

Druženje slikara iz Srbije i Hrvatske u Šidu započelo je 2013. kada su se tadašnji predsjednik hrvatske udruge u Šidu Josip Hodak i predsjednik Hrvatske likovne udruge CroArt iz Subotice Josip Horvat dogovorili da započnu suradnju. U kolovozu iste godine u Šidu je održana prva likovna kolonija. Tijekom proteklih osam godina, izuzev prošle godine kada likovna kolonija nije održana zbog pandemije koronavirusa, u Šidu je boravilo više od 50 slikara koji su šidskoj udruzi darovali više od 150 umjetničkih djela. Prodajom slika nastalih na prethodnim likovnim kolonijama HKD Šid je uspjelo doći do financijskih sredstava za rad udruge i nabavu potrebne opreme. 
Ovogodišnja likovna kolonija je bila posvećena Franushu Franji Prekpaljaju, nedavno preminulom predsjedniku Nadzornog odbora HKD-Šid i aktivnom članu udruge od osnutka. 
„Htjeli smo posvetiti ovogodišnju likovnu koloniju našem Franji Prekpaljaju, aktivnom članu udruge koji je nažalost nedavno tragično preminuo. Na svim dosadašnjim likovnim kolonijama, ali i na drugim događajima u organizaciji naše udruge, on je bio jedan od glavnih organizatora i domaćin slikarima. Potrudili smo se da ovogodišnju likovnu koloniju organiziramo na dostojanstven način u domeni kulture i da naše slikare lijepo ugostimo. Zbog vremenskih uvjeta slikari su ove godine stvarali u župnoj dvorani Kata u Sotu pored župne crkve svete Katarine. Izražavam zahvalnost i našem župniku Nikici Bošnjakoviću koji nam je objekt ustupio na korištenje. Iskreno se nadam da su i slikari zadovoljni i da će se rado odazvati i iduće godine. Pozitivne reakcije ljudi koji su prisustvovali večeri sjećanja i otvaranju VIII. likovne kolonije pokazuje našu uspješnost u organiziranju ove kulturne manifestacije", istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora likovne kolonije Josip Pavlović.

Suradnja za primjer

Predstavnici likovne udruge CroArt iz Subotice izrazili su zadovoljstvo uspješnom suradnjom sa šidskom udrugom.
„Ovo je primjer jedne lijepe suradnje, naše osmo druženje. Nažalost, imamo i one tužne trenutke kada čujemo da su neki od članova udruge iz Šida preminuli. Nadam se da će šidska udruga prevladati ove velike gubitke i da će i dalje nastaviti raditi kao i ranije. Zahvaljujem domaćinima na gostoprimstvu i dobroj organizaciji", izjavio je predsjednik udruge CroArt Josip Horvat.
U povodu održavanja likovne kolonije tiskana je monografija Sedma likovna kolonija likovnog kluba HKD-a Šid, koja je održana 2019. godine, u godini obilježavanja 150. obljetnice od rođenja književnika i prevoditelja Isidora Ise Velikanovića. Autor monografije je Josip Pavlović, koji je svim gostima darovao po jedan primjerak za sjećanje na prošlogodišnja druženja. 
Na otvaranju kolonije priređen je i program u znak sjećanja na Franju Prekpaljaja u dvorani svete Kate u Sotu. Svojim izvedbama ovom prigodom su se predstavili recitatori članovi Amaterskog pozorišta Branislav Nušić iz Šida, vokalni solisti Dragana Gluvnja Babić i Nela Gavrić uz muzičku pratnju Bojana Babića. Program su upotpunili i članovi HKD-Šid čitajući pjesme i tekstove o svom nedavno preminulom istaknutom članu. 
Posljednjeg dana boravka u šidskoj općini svim slikarima su uručene zahvalnice i darovi, kao zahvala i podsjećanje na još jedno lijepo druženje.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima