Likovna kolonija u Sonti

Objavljeno: 26.05.2023. Pregleda: 48

KPZH Šokadija iz Sonte organizirala je u subotu, 13. svibnja 2023. godine, u Šokačkoj kući likovnu koloniju. Ova kolonija bila je drugačija od ostalih, jer su uz slikare radila i djeca, a upravo je i cilj kolonije bio djeci pokazati vještine umjetničkog izričaja na platnu i hartiji.
Najmlađi sudionici kolonije, učenici III. razreda učiteljice Biljane Ribić, crtali su na papiru olovkom, bojicama i voštanim bojicama. Izbor teme bio je prepušten njihovoj mašti, pa su tako pod dječjim rukama nastajali cvjetovi, suncokreti, papagaji, leptiri, šuma, Dunav… Oni nešto stariji dobili su platno i boju. Bez obzira na uzrast, korisni su im bili savjeti iskusnih slikara koji su im pokazali kako pravilno postaviti omjer, perspektivu, kako lakše obojiti pozadinu…
„Crtam zalazak sunca i ptice. Volim taj dio dana i zato sam odabrao to crtati", kaže Nikola Zec. Njegova drugarica Milica Bogdan odabrala je papagaja, jer je to, kako kaže, njena omiljena životinja. „Prvo sam crtala olovkom, pa onda voštanim bojicama", kaže Milica.
„Volim cvijeće jer je mirisno i šareno i zato sam danas odabrala to kao temu. Nacrtala sam malo veliku vazu, pa mi je slikarica pokazala da vaza treba biti manja kako bih mogla nacrtati veće i ljepše cvijeće", kaže Despina Zvonar.
„U okruženju djece uvijek je veselo. Treba im i nešto pokazati, pomoći kada su u nedoumici, rado su prihvatili naše savjete", kaže Cecilija Miler, jedna od redovitih sudionica kolonije u Sonti.
„Prvi moj savjet je neka oslobode ruke, da ne rade u grču. To se lakše postiže na platnima većih formata, ali poslušale su me ove djevojke koje su radile na manjem platnu i rezultat se vidi", kaže Ana Tudor, koja je bila mentorica učenicama sedmog razreda koje su prvi puta slikale na platnu.
Sve tri odabrale su vaze s cvijećem.
„Teta Ana mi je pokazala kako da popunim prostor, osjenčim i budući da nemam iskustva ovi savjeti su mi puno pomogli", kaže Dijana Gladić.
U radu kolonije sudjelovali su slikari iz Likovne grupe 76 iz Sombora Josip Dekan, Sonćanin koji živi u Belom Manastiru, i Ana Tudor.
„Svaka kolonija prilika je vidjeti kako rade drugi slikari, što možemo iskoristiti od njihovog iskustva i ujedno se i družimo. Slični smo po načinu na koji radimo, ali uvijek je dobro saznati i nešto novo", kaže Cecilija Miler.
Likovna kolonija Šokadije organizirana je 17. puta, a ovogodišnju je podržalo Pokrajinsko tajništvo za kulturu.
„Naš projekt se zove ‘Mladost i iskustvo u ljepoti stvaranja’. Okupili smo, što bi moji đaci rekli, prave slikare i djecu koja vole i znaju lijepo crtati. To su đaci trećeg i sedmog razreda", kaže dopredsjednica Šokadije Biljana Ribić.
Radovi nastali na ovoj koloniji obogatit će umjetničku zbirku. Dio radova prošle godine Šokadija je darovala osnovnoj školi u Sonti.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima