Likovna kolonija u Stanišiću

Objavljeno: 17.10.2015. Pregleda: 36

Kolonija Stanisic2015 1 mHrvatsko kulturno društvo Vladimir Nazor iz Stanišića organiziralo je 10. listopada 2015. godine Likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso Dalmata. Umjetnici iz Sombora, Subotice i Beograda svoja su djela stvarali u prostorijama tamošnjeg MKUD-a Endre Ady. Među umjetnicima koji su se okupili na ovoj koloniji bili su i Filip i Slobodan Karan iz Beograda. Slobodan je stvarao u duborezu, a Filip u tehnici crteža, no što je najzanimljivije, radili su isti motiv. „Crtam jedan čamac koji je na suhom. Ove godine odabrao sam tuš i rekao bih da je tuš za promatrače zanimljiviji od olovke, jer se tušem može postići više tonova nego olovkom“, kaže Filip koji je učenik treće godine škole Tehnoart u Beogradu.

Kolonija Stanisic2015 2 m„Moj sin ima školovanu tehniku, a ja sam s druge strane samouk, pa sam u šali rekao – hajdemo se natjecati. Da vidimo koliko osim talenta i umjetničke naobrazbe ima i volje za natjecanje sa starijima. Njegov rad je već pohvaljen, a moj je još u radu“, kaže uz osmjeh Slobodan.

Prvi puta na koloniji u Stanišiću bila je članica Likovnog odjela HKC Bunjevačko kolo iz Subotice Zdenka Sudarević. „Volim kolonije, jer su one prilika da se nešto novo nauči, nešto novo vidi, dobije neku novu ideju“, kaže Zdenka. Za razliku od Zdenke koja se rado odaziva pozivima za sudjelovanje na kolonijama, Ružica Miković Žigmanov nije česta sudionica kolonija, jer joj više godi „rad među svoja četiri zida“, ali se pozivu za stanišićku koloniju rado odazvala.

Kolonija Stanisic2015 3 mUsprkos godinama pozivu se odazvala i Ruža Tumbas, članica HLU CroArt iz Subotice. Nakratko je prekinula rad da bi nam ispričala da je svoje prve umjetničke korake načinila još 1948. godine, poslije mature, a na prvoj skupnoj izložbi sudjelovala je 1957. godine.

„Željeli smo napraviti neku manifestaciju koja bi bila poveznica s ljudima koji su značili nešto u Stanišiću. Mislili smo da je dobro da to bude likovna kolonija i da nosi ime Ivana Gundića Ćise Dalmate koji je bio omiljeni nastavnik likovnog odgoja u Riđici i Stanišiću. Tražili smo dozvolu od njegova sina Marka i tako je u znak sjećanja na njega nastala likovna kolonija“, kaže Ivan Karan, predsjednik HKD-a Vladimir Nazor.

Ivan Gundić Ćiso Dalmata je rođen u Riđici 1947. godine. Nakon školovanja za učitelja u Somboru, u Rijeci je završio Fakultet likovnih umjetnosti. Kao profesor radio je u Riđici i Stanišiću. Pri kraju života svoje radove potpisivao je kao Dalmata. Preminuo je 2000. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima