Mala scena Hrvatske čitaonice u Zemunu

Objavljeno: 27.05.2009. Pregleda: 64

Mala scena Hrvatske čitaonice u ZemunuPredstavom „Skupština na ćoši", u izvedbi glumaca Male scene Hrvatske čitaonice završen je jednodnevni posjet mladih Subotičana Zemunu, točnije članovima dviju udruga, Društvu hrvatske mladeži Zemuna i Zajednici Hrvata Zemuna, Knjižnici i čitaonici Ilija Okrugić u subotu, 23. svibnja.

Četrdesetak mladih Subotičana, članova Male scene Hrvatske čitaonice, mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Udruge mladih CroV ovom je prigodom zahvaljujući agilnim domaćinima razgledalo Zemun, upoznalo povijesne dijelove grada i stvorilo nova prijateljstva.

U dvorištu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Subotičane su dočekali župnik Jozo Duspara, predsjednik zemunske mladeži Miroslav Lečer i dopredsjednik Darko Peršić te predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna Zvonimir Rajković. Razgledanje Zemuna započelo je u crkvi Uznesenja BDM gdje je župnik Duspara izrazio radost domaćina što mogu pružiti gostoprimstvo mladima iz Subotice u teškoj katoličkoj i hrvatskoj dijaspori, u kojoj je oko 5000 katolika od 200.000 stanovnika. Mladi su potom vidjeli zemunsku kulu na brdu Gardoš koju su 1896. godine podigli Mađari u povodu tisućite obljetnice svoga postojanja u Panoniji. U šetnji kroz Zemun gosti su vidjeli kuće poznatih Zemunaca, nekadašnju livnicu zvona, zemunski park, gimnaziju, Poljoprivredni fakultet, operu i kazalište Madlenianum, zemunski kej.

Mala scena Hrvatske čitaonice u ZemunuNajdirljiviji su bili susreti u mjestima katoličke prisutnosti u Zemunu, u kojima su se rijetki redovnici i redovnice potrudili svojom ljubaznošću posvjedočiti kako Zemun ima bogatu povijest u kojoj su česti akteri bili katolici, Hrvati i Slovenci i drugi. Lijepe su dojmove gosti ponijeli iz franjevačke crkve i samostana Sv. Ivana Krstitelja, sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, kapele Sv. Roka i samostana školskih sestara. Svugdje srdačna atmosfera i dirljivi susreti pridonijeli su još ljepšem susretu na kraju dana koji je završio svetom misom u crkvi Uznesenja BDM i predstavom u prostorijama knjižnice i čitaonice Ilija Okrugić.

Na početku ove večeri predsjednica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković pozdravila je prisutne i predstavila program u kojem su sudjelovali glumci Male scene Hrvatske čitaonice i tamburaši HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta. Komediju Šime Ivića u adaptaciji i režiji Marjana Kiša izveli su: Dragana Sudarević, Ana Ivković, Snežana Nović, Ivana Rudić, Slađana Gabrić, Vanja Petrak, Daria Skenderović i Nikola Bašić. Brojnoj i vrlo zadovoljnoj publici pridružio se Filip Damjanović, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, s obitelji.

Mala scena Hrvatske čitaonice u ZemunuVažnost susreta ogleda se ne samo u srdačnom cjelodnevnom susretu već napose u razgovorima koje su vodili predstavnici mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, zemunske mladeži i Udruge CroV dogovorivši buduće zajedničke susrete i programe.

Ovaj posjet Zemunu ne bi bio moguć bez potpore DSHV-a koji je omogućio autobusni prijevoz mladih. (KČ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima