Manifestacija „Divanim šokački“

Objavljeno: 29.12.2020. Pregleda: 47

divanim sokackiManifestacija Divanim šokački, koju godinama organizira KUDH Bodrog iz Monoštora, ove godine zasjala je u novom ruhu – U potrazi za blagom riči. Zaista je tako i bilo, u potrazi za starim i pomalo zaboravljenim riječima. Za „blagom“ su se u potragu uključila djeca, članovi dječjeg folklora KUDH-a Bodrog, a neki od njih su i učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u mjesnoj školi 22. oktobar ili pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. 

Razdijeljeni u četiri skupine obišli su cijelo svoje mjesto, sve znamenitosti sela, te se dobro našetali, ali i zabavili. Zelena skupina pod nazivom Šume Kazuka predstavljala je ZRAK, plava skupina Dunav pod baščom - VODU, crvena skupina Paprikaš alasa - VATRU, dok je žuta skupina Klasje žita predstavljala ZEMLJU. Sve to elementi su Gornjeg Podunavlja. 
„Željeli smo na ovaj zabavno-edukativni način djecu upoznati s riječima koje koriste možda još samo njihovi djedovi i bake, te na ovaj način sačuvati naše blago – šokačke riči. Riječi su bile dio smislene rečenice koju su trebali na kraju sastaviti, no one nisu bile posložene po redu, nego je trebalo koristiti, pratiti i znakove interpunkcije. U hodu smo s djecom razgovarali i objašnjavali riječi i njihova značenja. Također, razvijali smo orijentaciju po selu, mozgali, podsjetili se ulica i važnijih lokacija, a najvrjednije: naučili smo 20-ak starih šokački riči“, kaže idejni tvorac ove zanimljive potrage i autorica zagonetki Anita Đipanov-Marijanović. 
Manifestacija Divanim šokački je književno-jezična manifestacija posvećena očuvanju šokačke ikavice, a djeca su je ove godine ocijenila najvećom ocjenom – zadovoljstvom i željom da tako bude i svake naredne godine. 
„Bilo je zanimljivo i poučno. Naučio sam što je firangla, otomak, pisanka... pa i druge riječi“, kaže Marko Brdar. Istoga mišljenja je i Nina Vasija Kovač koja kaže: „Bilo mi je baš lipo i zabavno. Morali smo tražiti papiriće po selu na kojima su pisale šokačke riči. Bilo je odlično. Voljela bih da ovako bude i ubuduće.“ 
„Bilo je jako lijepo, odlično smo se proveli, našetali smo se, ali je vrijedilo. Tražili smo znakove po selu, plave strelice. To je bio naš znak da idemo u dobrom smjeru i onda smo tražili papire i čitali zagonetke“, kaže Sanela Bur. Ana Kusturin je kazala: „Nisam znala da će ovako dobro biti, jesmo se umorili, ali je bilo odlično“. Manuela Antunić je cijelu potragu ocijenila odličnom ocjenom: „Bilo je zanimljivo i uzbudljivo. Tražili smo riječi koje smo kasnije sastavili u rečenicu. Naša rečenica je glasila: Cakli se zvizda ko šljoka na pregaču“. Ivana Đipanov je, kao i svi, poželjela da ovako bude i ubuduće: „Bilo mi je odlično i šetanje i potraga. Tražili smo riječi kako bismo mogli sastaviti rečenicu, a sve riječi su bile na šokačkoj ikavici“. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima