Marijanski festival u Monoštoru

Objavljeno: 03.08.2021. Pregleda: 52

bodrog pivanjeKUD Hrvata Bodrog priredio je 15. Festival marijanskog pučkog pivanja. Uz domaćine, ŽPS Kraljice Bodroga, sudjelovali su mali monoštorski tamburaši, HKUD Vladimir Nazor iz Sombora i ŽPS Etna iz Apatina. U prvom dijelu festivala sudjelovali su mali tamburaši i gosti iz Sombora i Apatina, a u drugom mali koncert priredile su Kraljice Bodroga.

„Ovo je naš rođendanski koncert, jer ove godine Kraljice Bodroga obilježavaju 10 godina od osnutka. Osim marijanskih pisama, koje su redovite u našem repertoaru, za ovaj nastup pripremile smo jedan hrvatski, staroglagoljaški napjev s dalmatinskih otoka. Pohvale smo za izvedbu ovog napjeva dobile od Tomislava Habulina, umjetničkog voditelja SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba", kaže Anita Đipanov-Marijanović.
„Prvi je naš nastup u ovoj godini. Interesantno sudjelovanje na Marijnskom u Monoštoru bio je naš posljednji nastup u 2020. Poslije toga ponovo su zbog korone otkazane sve manifestacije, tako da do ovodišnjeg festivala nismo imali prilike za nastupe, pa ovu godinu počinjemo gostovanjem u Monoštoru, što nam je drago. Odabrali smo tri marijanske pjesme", kaže Vesna Čuvardić, pročelnica pjevačkog zbora HKUD-a Vladimir Nazor.
Kraljice Bodroga su uhodana ekipa tako da pauza koju su prisilno imale u proteklom razdoblju nije utjecala na kvalitetu njihove izvedbe. Marijanski festival prva je menifestacija koju smo organizirali ove godine, a sve ostale koje nas očekuju planiramo organizirati u ustaljenim terminima. Možda malo drugačije, ali održat će se. Prvo nas očekuju Alasi i bećari 17. srpnja. Manifestacija je to drugačijeg karaktera, ali mislim da će u budućnosti otvoriti prostor za neke nove sadržaje", kazao je predsjednik Bodroga Željko Šeremešić.
Festival su pratili i generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Manifestacija je održana uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Grada Sombora.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima