Maskenbal u Nikincima

Objavljeno: 26.02.2017. Pregleda: 33

maskenbal u nikincimaPokladno vrijeme i maskenbali u Srijemu započeli su u Nikincima, gdje su se mještani Platičeva, Hrtkovaca i Nikinaca okupili 19. veljače. Na maskenbalu, koji organizira župa Svetog Antuna Padovanskog i Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor iz Nikinaca, najviše je bilo djece. Prvi maskenbal u Nikincima organiziran je prije pet godina, a ideja je potekla od predstavnika hrvatske nacionalne zajednice koja je jedna od brojnijih u ovom mjestu i mađarskog kulturno-umjetničkog društva.

 

Mirko Paulić, član organizacijskog odbora, ističe da je ovaj događaj značajan za Hrvate koji žive u tom dijelu Srijema:

„S obzirom na to da nemamo puno događaja, svaka manifestacija i nova ideja uvijek je dobro došla“. Nikinčani se neizmjerno raduju ovom događaju, jer je to prilika za druženje:

„Moram naglasiti da lijepo surađujemo s vlč. Ivicom Živkovićem i hrvatskom zajednicom duži niz godina, kako kroz župu tako i kroz udrugu. Na manifestaciji je svake godine sve veći broj posjetitelja“, kaže predsjednica mađarskog KUD-a Petőfi Sándor Ana Gudeljević. Župa Antuna Padovanskog podržava organiziranje ovakvih svečanosti:

„U Nikincima, Hrtkovcima i Platičevu živi 1.500 katolika, polovica su Hrvati, a druga polovica su Mađari, Slovaci, Nijemci i Romi. Svi smo večeras skupa ovdje, slavimo i lijepo se družimo“, kaže vlč. Živković.

Osim najmlađih koji su se nadmetali u izboru najljepše maske, redoviti sudionik maskenbala je Ivan Španović:

„Sudjelujem i na maskenbalu i u Srijemskoj Mitrovici. I nama starijima ovi maskenbali znače puno, jer se družimo. Drago mi je što su ovi običaji ponovno oživjeli i uvijek se radujem tome.“ Najkreativnijim sudionicima uručene su simbolične nagrade, a osim njih nagrade su dobili i najbolji pjevači i plesači. Milica Milutinović i njena sestra Irena već treći put dolaze na maskenbal, a ove godine osvojile su i nagrade:

„Ovo mi je prvi put da sam osvojila nagradu i volim doći, jer ovdje upoznam puno djece“, kaže Milica.

Sretna je i Irena koja je osvojila nagradu za svoje repersko umijeće:

„Plešemo, pjevamo, zabavljamo se, a dobila sam i nagradu. Što ćeš ljepše.“

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Obaveštenje o kolačićima