Maturanti Hrvatskih odjela Politehničke škole i Gimnazije „Svetozar Marković“

Objavljeno: 08.06.2017. Pregleda: 58

Maturanti hrvatskih odjela photo 2Koncem svibnja srednjoškolsko obrazovanje maturalnom večeri završili su učenici subotičke Gimnazije Svetozar Marković i Politehničke škole. Među maturantima ovih škola bilo je i učenika iz dva hrvatska odjela – opći smjer u Gimnaziji i tehničar tiska/fotograf u Politehničkoj školi. Od 24 maturanta koji su nastavu pohađali na hrvatskome jeziku – 16 ih je išlo u Politehničku školu, a 8 u Gimnaziju.

Politehnička škola

Psihologinja škole Aleksandra Radulović-Zelenika bila je razrednica maturantima hrvatskog odjela u Politehničkoj školi. Kao problem s kojim se ovaj odjel susretao tijekom školovanja Radulović-Zelenika je istaknula nedostatak motivacije učenika i izostajanje s nastave uz napomenu da je u ovaj razred došao izvjestan broj ponavljača koji su sigurno utjecali na navedene probleme. Radulović-Zelenika je rekla da se u odjeljenju izvjestan broj učenika izuzetno zalagao, puno učio i radio, a također i da je postojao i onaj dio razreda koji se zadovoljavao prolaznim ocjenama.

„Smatram da su izrasli u osobe koje će uspjeti realizirati započete ciljeve i usmjeriti se k radu i napredovanju“, rekla je ona.

Među učenicima koji su išli na republička natjecanja iz područja rada kemije, nemetala i grafičarstva najuspješniji su bili Tijana Stajić, Aleksandar Lacko i Aleksandar Sabo. Učenik Nemanja Dimić bio je aktivan u radu dramske sekcije u školi.

Daljnje školovanje planira nastaviti većina učenika, i to na Sveučilištu u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih znanosti i Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje odgojiteljica i trenera i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici.

Gimnazija

Razrednik gimnazijalaca, profesor tjelesnog odgoja Aleksandar Barašić Huba o svojim učenicima ima samo riječi hvale.Maturanti hrvatskih odjela photo 3

„Oni su dobra djeca, dobri ljudi i dobri učenici“, rekao je Barašić Huba i dodao da se učenici nisu susretali s većim problemima u školi, osim što im je nekada bilo teško jer ih je bilo malo u razredu. Tijekom protekle četiri godine na natjecanjima se istaknuo Hrvoje Benčik iz matematike i Ana Dulić i Maja Andrašić iz natjecanja recitatora. Također je veći dio razreda često sudjelovao na školskim priredbama. Svi maturanti planiraju nastaviti školovanje. Jedna učenica želi upisati primijenjenu kemiju na Sveučilištu u Zagrebu, a ostali planiraju na novosadskom sveučilištu studirati grafički dizajn, stomatologiju, glumu, Pedagoški, Poljoprivredni fakultet i Visoku tehnološku školu u Subotici.

Studij u Hrvatskoj, osim Ane Dulić, planira upisati i Marija Piuković, maturantica Srednje medicinske škole u Subotici, koja se opredijelila za matematiku. Maturantica gimnazije Majda Stantić na priredbi je poželjela cijeloj generaciji da postanu studenti fakulteta kog želi te da naposljetku svatko stigne do svoga cilja ma koliko on dalek bio. Majda im je poručila i da „ne treba biti čovjek uspjeha već čovjek vrijednosti!“

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima