Međunarodna likovna kolonija Bunarić u Subotici

Objavljeno: 18.08.2023. Pregleda: 61

Na početku ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije Bunarić, u četvrtak, 4. kolovoza 2023. godine, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo priređeno je otvorenje slika nastalih na lanjskom, 26. sazivu ove likovne manifestacije. Ovogodišnji saziv kolonije otvorio je član Likovnog odjela Kola, slikar Sándor Kerekes.
Otvorenju su među ostalim prisustvovali dopredsjednik HNV-a za Suboticu Slavko Benčik, te predsjednik HKC-a Lazar Cvijin, koji je rekao da dio djela koja nastaju na koloniji ostaje u fundusu Centra, a dio je namijenjen za darove, te je tako uradak s prošlogodišnje kolonije otišao u Pariz.
Članovi dječjeg dramskog odjela odigrali su dio iz predstave Zubar iz Albadara, a pripremila ih je Katarina Ivanković Radaković.
Kolonija Bunarić, koju organizira HKC Bunjevačko kolo i koja se održava u okviru programa subotičke Dužijance, traje već više od četvrt stoljeća, obogaćujući likovni i kulturni život Subotice.
Od 3. do 6. kolovoza 2023. godine održan je njezin 27. saziv, koji je okupio četrdesetak slikara (amaterskih i profesionalnih) iz Srbije. Dio sudionika, već tradicionalno, čine članovi Likovnog odjela HKC-a.
Slikari su tijekom kolonije stvarali u velikoj dvorani i dvorištu Centra, nastalo je mnoštvo likovnih radova u različitim tehnikama, različitih stilova i poetika. Dominirali su pejzaži, ali su na platnima ovjekovječeni i žetelački radovi, prizori grada Subotice, te slike mrtve prirode.
„Na koloniji je sudjelovalo 20 domaćih slikara i 23 iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nastalo je 80 kvalitetnih djela tako da smo bili izuzetno produktivni. Dojmovi su vrlo dobri, svi vole doći na koloniju Bunarić i čekaju narednu godinu da se taj poziv obnovi", kaže predsjednica Likovnog odjela Kola Josipa Križanović.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Sudarević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima