Međunarodni „Festival marijanskog pučkog pivanja“ u Monoštoru

Objavljeno: 30.07.2018. Pregleda: 34

marijansko pucko pivanje sl.1„Predvečerje sunčanog dana. Vrbe su se talasale u nedogled. U nemirnim vodama Dunava utopilo se nebo. Sparina. Oživjeli nasipi s djecom i odraslima. Užarenih lica kolona se kretala poput nemirnog lahora panonskom ravnicom. Na obzoru, kao u nebo propeta, zavjetna kapelica. Dijelom zaklonjena krošnjama drveća koje ju okružuje, a s prednje strane, polukružnim zidom, grli pridošle kao majka raširenih kamenih ruku. Kada bi znala govoriti, progovorila bi, propjevala sto godina starom pjesmom i molitvom. Kapela izrasla iz patnje, vjere i ljudskog stradanja. Marija je puno značila naraštajima prije nas. Ostala je i danas znak neuništive nade u beznađu, most do neba, posrednica milosti, zagovornica i utjeha!“, ovim je riječima dopredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov-Marijanović najavila XIII. Međunarodni Festival marijanskog pučkog pivanja u Monoštoru, koji je ove godine bio posvećen pjesmama za blagdan Male Gospe.

Hrvatska udruga u Monoštoru Festival marijanskog pučkog pivanja utemeljila je prije 13 godina. Spretno su iskoristili to što je Monoštor mjesto u kome se iznimno štuje lik Marije, mjesto koje je svetištemarijansko pucko pivanje sl.2 Gospe Fatimske i na koncu to što se u Monoštoru uvijek njegovalo kvalitetno pjevanje. Prvih godina sudionici festivala su uglavnom bile pjevačke skupine iz Vojvodine, ali od 2011. godine redoviti sudionici festivala postaju pjevačke skupine iz Hrvatske. Ove godine bilo ih je četiri – iz Beravaca, Bošnjaka, Samobora i Lučkog.
Festival su otvorile članice ŽPS Beravke KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Beravaca. Ovo kulturno-umjetničko društvo ima tradiciju dužu od pol stoljeća, njeguje izvorni folklor svoga kraja, a koliko to dobro rade dokaz su i mnoga priznanja koja su osvojili, a među njima i srebrnu plaketu na Natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe. Nakon njih, bizantski zvuk marijanskih pjesama donijeli su članovi SKUD-a Izvor iz Stanišića. Marijanske pjesme samoborskog kraja predstavile su članice Udruge Etno fletno iz Samobora. U Monoštoru je Marijanski festival pokrenuo KUD Hrvata Bodrog, a u Bošnjacima to su bili članovi MPS-a Baće te KUD-a Branimir. Njeguju marijanske pjesme i održavaju marijanski festival, i to na sam blagdan Male Gospe. I još nešto im je zajedničko s Bodrogom – kao i ŽPS Kraljice Bodroga i Baće iz Bošnjaka imaju objavljene nosače zvuka sa starinskim napjevima. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je i KUD Sijač iz Lučkog i domaćini ŽPS Kraljice Bodroga. Sve skupine pjesme su izvodile a capella (bez glazbene pratnje). Zvonili su glasno u monoštorskoj crkvi sv. Petra i Pavla, slavilo se Marijino rođenje.
„U rođendanu dijete otkriva da je voljeno, da smo sretni što smo zajedno i da jedni drugima pripadamo. Slavlje rođendana jedne osobe pripada svima. U rođendanu jedne osobe svi slavimo rođendan. Na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije svim ljudima dobre volje na nebu je zapaljena rođendanska svijeća. Svi slave i slavlje pripada svima“, kazala je Anita na kraju koncerta koji je završen zajedničkom pjesmom Čuj nas, Majko, nado naša.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima