Memorijal u čast Rudolfa Bruccija

Objavljeno: 02.04.2017. Pregleda: 39

memorijal u cast rudolfaMemorijal posvećen 100. obljetnici rođenja skladatelja Rudolfa Bruccija počeo je u četvrtak 30. ožujka, na dan njegovog rođenja, koncertom koji je Vojvođanski simfonijski orkestar priredio u novosadskoj Sinagogi. Najavljeno je i da će tijekom travnja i svibnja na sceni Srpskog narodnog pozorišta, u Gradskoj kući i u Studiju M biti održan još niz koncerata, posvećenih stvaralaštvu Bruccija, kao jednog od najvećih skladatelja s ovih prostora.

Povodom 28. ožujka, Dana Srpskog narodnog pozorišta, uprava tog teatra odlučila je Brucciju posthumno dodijeliti svoje najviše priznanje – Zlatnu medalju Jovan Đorđević.

Rudolf Brucci (Zagreb, 1917. – Novi Sad, 2002.) ostavio je dubok trag na novosadskoj glazbenoj sceni. Presudno je utjecao na uspon Akademije umjetnosti u Novom Sadu čiji je bio i prvi dekan, a sudjelovao je u osnivanju nove zgrade opere, te radio na osnutku filharmonije i srednje glazbene škole. Bio je jedan od osnivača Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti. Skladatelj je bogata opusa, od djela s folklorističkim impulsima do skladbi skladanih suvremenim tehnikama. Dobitnik je međunarodnih priznanja.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima