Milas: Preporuke treba realizirati

Objavljeno: 02.05.2017. Pregleda: 33

milas sa zigmanovim i bacicemDržavni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je 20. travnja sastanak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Srbije: predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem i zastupnikom u Skupštini Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim. Ovom prigodom predstavnici Hrvata u Srbiji predali su projektnu dokumentaciju za spomen dom/rodnu kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu.

Državni tajnik Milas je posebno naglasio da je preporuka o restauraciji i obnovi rodne kuće bana Jelačića ušla u Zapisnik već na prvoj sjednici međuvladinog Mješovitog odbora (održana je u Beogradu, 22. studenoga 2005. godine), koju srpska strana do danas još nije ispunila, te i nadalje ostaje kao preporuka koja se treba realizirati.

Milas je istaknuo da će Ured, kao središnje tijelo državne uprave, i nadalje potpomagati hrvatsku manjinsku zajednicu u Srbiji kroz projekte te će posebice ustrajati na provedbi preporuke međuvladinog Mješovitog odbora ustrojenog na Sporazumu o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije. Istaknuto je da su Vlada Hrvatske, odnosno sva tijela državne uprave koja imaju u svojoj nadležnosti manjinska pitanja dužna voditi brigu o punoj provedbi svih prijelaznih mjerila koja se odnose na prava hrvatske manjine u Srbiji.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima