Mini turneja glazbenog kvarteta iz Subotice u Izraelu

Objavljeno: 30.05.2018. Pregleda: 47

kvartet u izraeluSubotički tamburaški kvartet, koji djeluje pri Subotičkom tamburaškom orkestru, nedavno se vratio iz Izraela. Povod njihova posjeta poznatoj bliskoistočnoj zemlji bila je mini-turneja koja je podrazumijevala dva koncerta. Prvi su imali na konzervatoriju u Beer Shebi, a drugi u Tel Avivu, u rezidencijalnom kvartu grada Savionu, u okviru ciklusa komornih koncerata Ervin Slezinger.

„To su komorne dvorane za pedesetak ljudi, svirali smo bez razglasa kao recimo gudački kvarteti. Pogotovo je naš nastup u Tel Avivu bio ekskluzivan, za biranu publiku, na visokom nivou“, kaže Stipan Jaramazović koji skupa s profesoricom Sonjom Berta vodi kvartet.
Koncertima subotičkih tamburaša u Izraelu nazočili su ljudi iz svijeta politike, biznisa, glazbe, diplomatskog kora, kao i osobe iz bivše Jugoslavije koje danas žive u toj zemlji.
Kao i na samostalnom koncertu u Subotici pred polazak, repertoar Subotičana u Izraelu činile su obrade klasične i narodne glazbe u aranžmanima Jaramazovića, te originalne skladbe Zorana Mulića, Tihomira Ranogajca i Matka Brekala, pisane specijalno za tamburaški kvartet.

Drugi put u Izraelu

Subotičkim glazbenicima koje vodi Jaramazović je ovo, inače, drugo gostovanje u Svetoj zemlji. Prije petnaest godina, 2003. godine, na izraelsku turneju išao je cijeli Subotički tambutraški orkestar. Ovoga puta samo četvero mladih članova okupljenih u kvartet. Za gostovanje Subotičana u Izraelu, i tada i sada, zaslužan je bio muzikolog i menadžer Dušan Mihalek, Novosađanin koji živi u toj zemlji. No, na put ne bi kretali da, kako napominje Jaramazović, nije bilo i financijske potpore Grada Subotice.
A tko su glavni akteri ove priče? Subotički tamburaški kvartet čine glazbenici uzrasta od 14 do 17 godina: Ivana Mačković (prim), Ivan Ivanković Radak i Ištvan Sakač (basprim) i Lucija Ivanković Radaković (čelo). Postoje skoro tri godine, posvećeni su i puno vježbaju. Rezultat toga su i nastupi i priznanja na natjecanjima i festivalima u Srbiji i Hrvatskoj, a mini-turneja u Izraelu bila ima je kruna dosadašnjeg rada.

Sveta zemlja

Subotičani su u Izraelu boravili tjedan dana, a uz koncerte, imali su dovoljno slobodnog vremena za vidjeti ljepote i znamenitosti Svete zemlje. Čak i na temperaturi koja se ni noću nije spuštala ispod 30 stupnjeva, a danju dosezala i do 40. Bili su u Jeruzalemu, Jafi, kupali se u Mrtvom moru, ali i na plaži u Tel Avivu… Hrana im se, suglasni su, svidjela jer je u pitanju mješovita kuhinja sa svih strana svijeta.
Ivan kaže kako ga je posebno dojmio posjet Jeruzalemu.
„To je najsvetije mjesto na svijetu gdje se susreće više religija“, kaže on.
I Lucija je fascinirana ovim „svetim“ gradom.
„U Jeruzalemu smo vidjeli brojne poznate crkve, bili na Maslinskoj gori, u Getsemanskom vrtu, dvorani ‘posljednje večere’, vidjeli smo ‚originalni‘ Križni put, bili na Zidu plača, Davidovom grobu... Općenito, bilo je ovo jako zanimljivo iskustvo“, kaže ona.
Ištvan nam je pričao o kupanju u Mrtvom moru:
„Na tom moru, iako, recimo želite potonuti, ne možete, jer vas voda vuče gore. Stalno ste na površini vode“.
Ivani je teško izdvojiti nešto posebno jer joj se sve svidjelo, mada napominje da ju je najviše dojmio Tel Aviv, grad na obali Sredozemnog mora.
Nama u ovim panonskim krajevima tambura nije ništa neobično, no u Izraelu se veoma rijetko sreće.
„Publiku je oduševila tambura kao instrument, posebno ih je zanimao štim, materijal izrade ali i trzalica kojom sviramo, jer je drukčija od onih kod drugih sličnih instrumenata. Posebno su se čudili kako možemo dobiti tako jak ton“, kaže Stipan Jaramazović.
Gostovanje u Izraelu je za kvartet veliki događaj, poticaj za daljnji rad. Nakon povratka kući, nisu puno odmarali. Probe su im već uveliko počele, a cure i dečki iz „četverca“ spremni su za nove izazove. A glazbenih planova – od rada na novim tehnikama sviranja i širenju repertoara do novih nastupa – im ne manjka…

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima