Mladi tamburaši HGU „Festival bunjevački pisama“ na Špancirfestu u Varaždinu

Objavljeno: 01.09.2015. Pregleda: 40

Spancirfest2015-3-mVeć punih petnaest godina drevni hrvatski barokni grad Varaždin domaćin je Špancirfesta, jedne po mnogo čemu specifične kulturne manifestacije koja koncem kolovoza privlači na desetine tisuća posjetitelja iz raznih dijelova zemlje i inozemstva. A bilo je tako i ovoga puta, počevši od 21. kolovoza pa sve do svečanog završetka, 30. kolovoza 2015. godine, kada je kroz starogradsku jezgru prodefiliralo na stotine sudionika koji su šarolikošću svojih kulturno-umjetničkih djelatnosti, obilježili još jedan festival uličnih događanja. Dio ovogodišnjeg Špancirfesta bili su i mladi tamburaši HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice.

 

Spancirfest2015-8-mMeđunarodni festival folklornih grupa i tamburaških orkestara Folkofonija, organizirao je svoje drugo izdanje u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin tijekom tri festivalska dana (28.-30. kolovoza). Na Večeri tamburaške glazbe, održanoj 28. kolovoza 2015. sudjelovalo je pet tamburaških orkestara: Dječji tamburaški orkestar CTK Varaždin, Tamburjaši (Slovenija), TO HKPD Bosiljak – Čučerje- Zagreb, Gradski orkestar Banja Luka (Republika Srpska) i TO HGU Festival bunjevački pisama (R. Srbija). Svečanost je održana na Kapucinskom trgu koji je bio veoma posjećen, a nastup tamburaša iz Subotice toplo je pozdravljen od strane publike. Osim klasičnog programa predstavljen je i splet bunjevačkih plesova uz pratnju mladog gajdaša Augustina Žigmanova a vokalni solist je bio Marko Križanović sa spletom vojvođanskih pjesama.

Spancirfest2015-9-mPoslije nastupa uslijedio je obilazak festivalskih štandova i svega što je bilo u ponudi na ovogodišnjem Špancirfestu, te posjet tzv. Vinskoj ulici gdje su se mogla degustirati vina iz različitih podneblja Hrvatske.

Tijekom dvodnevnog boravka u Varaždinu, subotička tamburaška delegacija na Špancirfestu imala je prigodu vidjeti i mlade mažoretkinje, smotru ratnih postrojbi u odorama, kao i prikaz bitke za Varaždin. Na pet velikih pozornica, tijekom večernjeg programa svih festivalskih dana, nastupali su razni izvođači poput SARS-a, Bajage i instruktora, Maksima Mrvice, Josipe Lisac i mnogih drugih pa je svako mogao pronaći ponešto za svoj glazbeni ukus.

Spancirfest2015-5-mOvogodišnje izdanje Špancirfesta je veliku pažnju posvetilo djeci, pa su ona tijekom cijeloga dana imali razna natjecanja, igre i radionice u prostoru tzv. Vindilenda varaždinske tvrtke koja je bila sponzor sa svojim proizvodima. U subotu 29. kolovoza priređen je svečani prijam za sudionike Špancirfesta kod župana Petra Štromara u županijskom dvoru. Svaka grupa je imala svoje predstavnike na ovoj svečanoj prilici i bila je predstavljena s jednom kompozicijom. Predstavnici Subotice izveli su pjesmu Dođi u Varaždin koju je napisao Zvonko Bogdan, što je izazvalo ugodno iznenađenje kod župana i svih predstavnika grada Varaždina.

Spancirfest2015-7-m

U popodnevnim satima uslijedio je nastup u tržnom centru Lumini tijekom kojeg su u kraćem programu izvedene samo tradicijske skladbe poput spleta čardaša, spleta bunjevačkih plesova uz pratnju gajdaša i pjesme u izvedbi Marka Križanovića.

Boravak u Varaždinu svima je ostao u lijepom sjećanju, uspostavljena su nova poznanstva i prijateljstva, a glazba TO HGU Festival bunjevački pisama obogatilo je program Špancirfesta.

Tekst: Hrvatska riječ (M. T.)
Fotografije: FolkoFonija

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima