Mons. Fabijan Svalina novi biskup Srijemske biskupije

Objavljeno: 01.03.2024. Pregleda: 44

Apostolska nuncijatura u Srbiji izvijestila je da je Sveti otac Franjo 14. veljače 2024. godine prihvatio i objavio molbu srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića za mirovinu. Dosadašnji srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina postao je odmah dijecezanski biskup Srijemske biskupije.

Njegovanje kulture dijaloga, mira, suzajedništva

Na dan imenovanja, u razgovoru za Hrvatski katolički radio, novoimenovani biskup kazao je da je jedan od najvećih izazova za Srijemsku biskupiju kako doći do novih svećenika, jer ih je trenutno relativno malo i čine ga pretežno stariji svećenici. Kako je kazao, prema trenutnim podacima u Srijemskoj biskupiji ima 40 tisuća vjernika i oko 15 tisuća anonimnih ili kriptokršćana – katolika koji žive na prostorima Novog Beograda i Zemuna. U Srijemskoj biskupiji ima 18 svećenika i dva biskupa. Iz tog razloga u Srijemskoj biskupiji su prošle godine započele molitve za nova svećenička i redovnička zvanja s pouzdanjem u Gospodina da će providjeti nova zvanja za prostor Srijemske biskupije. Također, dodao je da je djelatnost Crkve sada bitno drukčija nego pastoralna aktivnost u Hrvatskoj ili drugim krajevima gdje je katoličko stanovništvo većinsko i izjavio da će aktivnosti Srijemske biskupije biti prilagođene svim onim izazovima koji su drugačiji i misijski, kao u nekim drugim krajevima svijeta gdje katolički svećenici i biskupi misionare. Dodao je da će pokušati sačuvati ono što je ostalo i od onoga što imaju privoditi spasenju duša svih vjernika koji su povjereni pastoralnoj brizi u Srijemskoj biskupiji u vremenima koja predstoje. Kako je istaknuo, nastavit će se njegovati kultura dijaloga, mira, suzajedništva i zajedništva na prostorima gdje je uvijek bilo turbulentno tijekom svih stoljeća i prošlih vremena. Na dan imenovanja u biskupijskom ordinarijatu u Srijemskoj Mitrovici zahvalio se dobrom Bogu, papi Franji na povjerenoj službi, Apostolskoj nuncijaturi i mons. Santu Gangemiju, apostolskom nunciju u Beogradu, na suradnji i podršci te svim suradnicima. Posebnu zahvalnost uputio je mons. Gašparoviću za dugogodišnju brigu za Crkvu u Srijemu, osobito u teškim vremenima.
‚‚Svima bih uputio molbu da zajedničkim naporima nastojimo djelovati dalje na pastoralnom, duhovnom i materijalnom području očuvanja i obnove drage nam Srijemske biskupije. U godini smo kada naša biskupijska zajednica moli za nova svećenička zvanja. Sve to velik je izazov svakom od nas. Ali duboko sam uvjeren u moćni zagovor srijemskih mučenika, našeg sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika naše drevne biskupije, kao i majčinski zagovor i pomoć drage naše Gospe Tekijske, da ćemo to veliko povjereno nam djelo za spasenje duša predano i zauzeto raditi", izjavio je mons. Svalina.
Generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić je zahvalio u ime svećenika, redovnika i redovnica mons. Gašparoviću za sve učinjeno tijekom godina u Srijemu. Poželio mu je plodan nastavak biskupske službe u miru, godine dobrog zdravlja i plodno služenje Božjem narodu. Novom biskupu zaželio je mnogo plodnih godina i mudre pastirske službe na dobro i spasenje svoga naroda Božjeg koji mu je povjeren.
Mons. Fabijan Svalina rođen je u Đakovu 7. studenoga 1971. godine. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je u Đakovu 29. lipnja 1997. godine. Bio je župni vikar u župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku – Retfala, zatim od 1998. do 2004. odgojitelj-prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Od 2004. do 2010. obnašao je službe tajnika Biskupskog ordinarijata, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata i voditelja nadbiskupijskog Tiskovnog ureda. U nekoliko mandata bio je član Prezbiterskoga vijeća i član Zbora savjetnika. Na Izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu 25. siječnja 2010. izabran je za zamjenika generalnog tajnika HBK-a. Na toj službi bio je do siječnja 2017. U srpnju 2010. imenovan je za v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a potom, 2012. godine, i ravnateljem te ustanove HBK na čijem je čelu i danas. Početkom 2011. godine imenovan je u Odbor HBK-a za organizaciju dolaska Svetoga oca Benedikta XVI. u Hrvatsku te mu je, između ostalog, povjerena koordinacija susreta Svetog oca s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, kulture, poduzetnika, diplomatskog zbora i s poglavarima vjerskih zajednica u Hrvatskome narodnom kazalištu. Godine 2011. imenovan je supredsjedateljem Mješovitog povjerenstva Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa oduzete imovine Katoličkoj Crkvi za vrijeme komunističke vladavine. Odlukom hrvatskih biskupa, od 2017. godine postaje ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM) u koju su integrirani Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, Novi mediji i mrežna stranica HKM-a. Hrvatski Caritas vodi u vrijeme nekoliko velikih nacionalnih žurnih projekata pomoći stradalima od prirodnih nepogoda i kriza izazvanih ljudskim faktorom; tako 2014. godine inicira pomoć stradalom stanovništvu od poplava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, 2015. mobilizira mrežu Caritasa za pomoć u migrantskoj krizi, a 2020. godine nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini aktivno provodi projekte HBK-a u stambenom i socijalnom zbrinjavanju stanovništva. Godine 2021. inicijator je pregovora s predstavnicima Vlade Hrvatske o provedbenom ugovoru za Hrvatski Caritas i dijecezanske Caritase. Kapelanom Njegove Svetosti imenovan je 30. travnja 2012. godine.

28 godina biskupstva u Srijemu

Mons. Đuro Gašparović rođen je u Golubincima 20. lipnja 1951. godine. Za rimokatoličkog svećenika zaređen je 29. lipnja 1977. godine u Đakovu. Prve svećeničke službe obnašao je u Srijemu. Godine 1979. odlazi na studij u Rim. Magistrirao je liturgiku na Papinskom sveučilištu Anselmianum 1981. godine. Na Pravnom fakultetu Papinskog lateranskog sveučilišta postigao je diplomu kanonskog, građanskog i međunarodnog prava 1982. godine. Godine 1980. imenovan je vicerektorom i ekonomom Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, a 1992. godine i službenikom u Kongregaciji za evangelizaciju naroda u Vatikanu. Na blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. lipnja 1996. godine papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Đakovačke i Srijemske biskupije. Za biskupa je zaređen 5. listopada 1996. godine u Đakovu. Od 15. srpnja papa Ivan Pavao II. dao mu je kao pomoćnom biskupu posebne ovlasti. Od 1. listopada 1999. godine je generalni vikar za Srijem sa sjedištem u Petrovaradinu. Kao generalni vikar za Srijem upravlja srijemskim dijelom biskupije sve do ponovne uspostave Srijemske biskupije 18. listopada 2008. godine, kada je imenovan dijacezanskim biskupom ponovno uspostavljene biskupije, u sastavu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine (metropolije) i člana Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Na dan kada je mons. Fabijan Svalina imenovan dijecezenskim biskupom Srijemske biskupije mons. Gašparović se pred okupljenima u ordinarijatu Srijemske biskupije u Srijemskoj Mitrovici zahvalio papi Franji što je prihvatio njegovo odreknuće od službe dijecezanskog biskupa Srijemske biskupije. Izjavio je da se službe odrekao iz zdravstvenih razloga te kako bi mons. Svalina lakše upravljao biskupijom.
‚‚Zahvaljujem svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i brojnim laicima koji su velikodušno surađivali iz ljubavi prema ovoj mjesnoj Crkvi, te su mi tako olakšali službu. Zahvaljujem svim ljudima dobre volje koje sam susretao, s kojima sam razgovarao i surađivao na bilo koji način i na bilo kojem području djelovanja. U Misnom kanonu neka se od sada redovito spominje mjesni ordinarij biskup Fabijan, a mene se sjetite privatno u svojim molitvama", istaknuo je mons. Gašparović.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima