Mons. Ferenc Fazekš novi je biskup Subotičke biskupije

Objavljeno: 20.10.2023. Pregleda: 75

Subotička biskupija dobila je novog biskupa. Sveti otac Franjo imenovao je dosadašnjeg upravitelja biskupije mons. Ferenca Fazekasa za subotičkog biskupa, izvijestio je 7. listopada 2023. godine u 12 sati Tiskovni ured Svete Stolice.
‚‚Moja okolina zna da se tome uopće nisam nadao. Štoviše, više sam puta izjavio da je to nemoguće i da sam već na početku ispao iz svake kombinacije. Zbog svega toga ovo imenovanje od strane našega dragoga pape Franje me duboko iznenadilo. Hvala svetom Ocu na njegovom povjerenju", rekao je mons. Fazekas nakon biskupskog imenovanja u kapeli Biskupijske klasične gimnazije i sjemeništa Paulinum u Subotici.
Novi biskup pozvao je vjernike da mole za njega, a kao molitvu istaknuo je krunicu.
‚‚Danas je spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice. Sveta krunica je draga molitva za nas katolike. Nju čuvamo kao svetinju, jer u njoj razmišljamo o svemu što je Isus Krist naš spasitelj za nas učinio i kako je naša nebeska majka Marija bila uvijek pridružena i privržena događajima našega otkupljenja. Zato sve vas prosim da molite za me, za našu biskupiju da svi mi zajedno budemo uistinu vjerni svjedoci naše kršćanske vjere i radosne vijesti koju nam je dobio Isus Krist, jedini spasitelj svijeta", rekao je mons. Fazekas.
Mons. Fazekas na novoj će službi naslijediti pokojnog biskupa Slavka Večerina, koji je iznenada preminuo prije godinu dana.
Mons. Ferenc Fazekas rođen je 9. rujna 1958. godine u Bečeju. Biskupijsku klasičnu gimnaziju Paulinum u Subotici pohađao je kao pitomac istoimenog malog sjemeništa. Potom je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1977. do 1984. bio na odgoju u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirao filozofiju i teologiju.
Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 29. lipnja 1984. u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Prve dvije godine svećeničke službe djelovao je kao župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Somboru, da bi potom dvije godine bio na službi župnog vikara u Bačkoj Topoli, uz što je 1986. bio imenovan za upravitelja župe u Bajši. Službu upravitelja župe u Bogojevu vršio je od 1988. godine. Župničku službu vršio je od 1993. u Bajši, potom od 1994. u župi sv. Franje u Senti, zatim od 1998. u Bačkoj Topoli, pa je 2021. imenovan za župnika župe sv. Jurja u Subotici.
Između 2005. i 2012. bio je na službi dekana Bačkotopolskog dekanata, a od 2012. do 2020. bio je arhiprezbiter Potiskog arhiprezbiterata. Godine 2020. imenovan je za generalnog vikara Subotičke biskupije. Ovu službu vršio je sve do smrti biskupa Večerina, te je 29. kolovoza 2022. bio izabran za dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.
Kako prenosi Pannon TV biskupsko ređenje zakazano je 11. studenoga 2023. godine u 11 sati u katedrali sv. Terezije Avilske.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima