Nagoviješten početak obnove devastirane crkve u Putincima

Objavljeno: 01.08.2017. Pregleda: 376

Crkva Putinci sl.1Putinci, mjesto u rumskoj općini, u povijesnim spisima spominju se već u XV. stoljeću kao prevashodno njemačko naselje. Sve do Drugog svjetskog rata Nijemci su predstavljali većinsko stanovništvo u tom mjestu, o čijem životu, osim povijesnih spisa, svjedoči i devastirana crkva svetog Ivana Nepomuka. Za ovu crkvu postoje podaci da je izgrađena mnogo ranije nego manja pravoslavna crkva u Putincima, a iseljavanjem Nijemaca poslije Drugog svjetskog rata crkva je ostala u funkcionalnom stanju, iako je bila napuštena.

Prema povijesnim izvorima, posljednja misa u njoj održana je krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a velike orgulje za koje se kaže da su među najvećim u Austrougarskoj, bile su upotrebljive i dugo nakon toga. S obzirom na to da danas u Putincima više nema njemačkih potomaka, a vjernika katoličke vjeroispovijesti tek njih sedmero, desetljeća nekorištenja ovog sakralnog objekta, ostavila su velikog traga na njoj. Nakon župe Ruma, potom Golubinaca kojima je pripadala ova župa, od prošle godine je upravitelj župe Putinci vlč. Božidar Lusavec, župnik župa Maradik i Beška. Ono što raduje jeste najava da će ovaj sakralni objekt uskoro biti adaptiran i da više neće biti mjesto okupljanja slučajnih prolaznika. Prvi radovi već su počeli.

Početak radova

Za ovu crkvu se sa sigurnošću može reći da je jedna od arhitektonskih ljepota Srijema, a o njenom povijesnom značaju vlč. Lusavec kaže:

„Župa Putinci je osnovana 1845. godine. Crkva je podignuta krajem XIX. stoljeća, a 1900. godine je završena. Najvećim dijelom su ovdje živjeli Švabe, a ne postoje podaci da su tada ovdje živjeli Hrvati. Crkva Putinci sl.2Odlaskom Švaba, doselili su se kolonisti najvećim dijelom s Korduna, koji su sebi sagradili pravoslavnu crkvu odmah preko puta katoličke. Podaci iz 1875. godine, iako se ne zna jesu li pouzdani, govore da je ovdje tada živjelo 350 katolika. Mislim da su u taj broj uvršteni i vjernici iz Žarkovca, susjednog sela u kojem i danas živi 17 katoličkih obitelji kod kojih redovito odlazim u blagoslov kuća, a u čijem mjestu ni danas ne postoji crkva“, kaže vlč. Lusavec.

Crkva u Putincima posvećena je svetom Ivanu Nepomuku i ona je na žalost danas devastirana. Neogotičkog je stila, s malo romaničkog, mada po povijesnoj vrijednosti nije prava gotika, ali zasigurno je jedna od ljepših crkava u Srijemu:

„Pronašao sam podatak da je 1952. godine fasada na njoj obnovljena, ali se ne zna čija je to bila inicijativa niti tko je to radio. Od tada do danas ništa nije rađeno na njoj. Mi smo je ove godine počeli uređivati. Sanirali smo krov, lim koji se počeo odvajati; nastojat ćemo pretresti krov i barem na neki način zatvoriti ove prozore, kako golubovi ne bi mogli ulaziti. Kada sam kao župnik došao u Bešku, trebao sam tamo graditi novu crkvu. Tada sam rekao da bi najljepše bilo kada bismo mogli crkvu iz Putinaca prebaciti u Bešku. Jer ona zaista plijeni svojom ljepotom i svojim stilom.“

Malobrojni, ali vrijedni pažnje

Iako je danas u Srijemu sve manji broj katoličkih vjernika, a u Putincima tek njih sedam, ova crkva kao i sve ostale, kako navodi župnik Lusavec, zaslužuje podjednaku pažnju:

„Do sada sam obnovio dvije crkve: u Maradiku i Beški, a potom i izgradio novu u Maradiku. Započeli smo i izgradnju doma za stare i siromašne, također u Maradiku, i imao sam želju i u ovom mjestu nešto uraditi. Međutim, ovdje bi trebalo uložiti mnogo novca. Sigurno oko pola milijuna eura, iako ne znate za koga bi to trebalo raditi, s obzirom na to da je katolika sve manje. No, ova crkva to zaslužuje. Na prvom mjestu zbog njenog povijesnog značaja i fenomenalne građe. Nisam do sada tako nešto vidio ni na jednoj crkvi. Na njoj su teške i velike hrastove grede, na koje je stavljena čamovina, tako da smatram da ne bi bilo problema da se obnovi. Što ćemo uspjeti uraditi, još uvijek ne znam. Za početak, prozore ćemo zatvoriti, popraviti vrata koja su sada razvaljena, zatim sakristiju koja je također iskidana, a i krov koji je potpuno propao. Pokušat ću učiniti sve kako bi ova crkva ličila na nešto i kako ne bi dalje propadala.“

Kako nam kaže, iako je tek sedmero vjernika u Putincima, u susjednim Žarkovcima je oko 50 koji su sada više usmjereni k župi Ruma. Svi su oni radosni što će se spriječiti dalje urušavanje ovog značajnog sakralnog objekta:

„Imao sam najprije ideju da napravimo malu crkvu u Žarkovcu i ta ideja i dalje stoji. No, najprije ćemo vidjeti koliko će nam sredstava biti potrebno za obnovu ove crkve. Kada bi u cijelom tom poslu sudjelovala Mjesna zajednica Putinci, općina, Pokrajina i nešto crkva, onda bi čitav posao oko nje imao smisla, a ona ne bi više bila ruglo sela.“

Uzdajući se u riječi župnika, koji je tog vrelog dana zajedno sa župljanima iz Maradika došao pokositi župno dvorište, napustili smo Putince u nadi da ćemo već prilikom sljedećeg posjeta, umjesto zapuštenog sakralnog objekta, ugledati adaptiranu crkvu koja će biti na ponos svih Putinčana.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima