Nagrada za životno djelo dr. sc. Milani Černelić

Objavljeno: 22.11.2017. Pregleda: 37

Cernelic Milana portretProf. dr. sc. Milana Černelić dobitnica je Godišnje nagrade Milovan Gavazzi za životno djelo Hrvatskoga etnološkog društva za iznimna postignuća na području znanstvenoga i nastavnoga rada, te doprinos ugledu etnološke i kulturno-antropološke struke. Godišnja nagrada Milovan Gavazzi u kategoriji studentski rad dodijeljena je Tomislavu Augustinčiću, Marinu Mihalju, Gorani Ražnatović i Nikolini Vuković za terenska istraživanja Šokaca u Bačkoj, rezultate kojih su predstavili na znanstvenom kolokviju te oblikovane rezultate objavili u časopisu Godišnjak za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici za 2016. godinu.

Odluku o nagradama Milovan Gavazzi za 2016. godinu donio je Upravni odbor Hrvatskoga etnološkog društva na sjednici održanoj 13. studenoga 2017. godine. Nagrade svim dobitnicima bit će uručene na tradicionalnom božićnom domjenku u petak, 1. prosinca 2017. godine u 12 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Dr. sc. Milana Černelić dugogodišnja je stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, samoprijegorna i posvećena istraživanju tradicijske baštine Hrvata u Vojvodini, napose Bunjevaca, kako podunavskih u Bačkoj, tako i drugih grana: primorsko-ličkih, zapadno-hercegovačkih i dalmatinskih Bunjevaca. Gotovo četrdesetogodišnje znanstveno bavljenje Hrvatima u Vojvodini rezultiralo je knjigama: Uloge i nazivi odabranih svatova u Bunjevaca (1991.), Bunjevačke studije (2006.), Bunjevci – ishodišta, sudbine, identiteti (2016.). Prof. Černelić je, na Odsjeku za etnologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, među ostalim znanstvenim angažmanima, posebnu pozornost posvetila terenskoj nastavi tijekom koje su izvršena istraživanja Bunjevaca, Šokaca u Podunavlju a u tijeku su i u Srijemu. Plod ovih nastojanja i znanstvenog skupa su zbornici radova Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu (2014.) i Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca (2014.), a u radu je i monografija o podunavskim Šokcima.

Članica je HED-a, SIEF-a, Matice hrvatske, Društva sveučilišnih nastavnika i Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata (DVPH).

Čestitajući prof. dr. sc. Milani Černelić i nagrađenim studentima na ovim vrijednim nagradama, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata izražava ponos i radost što su nagrade došle u ruke onih koji znanstveno tematiziraju Hrvate izvan Republike Hrvatske čime postajemo integralni dio hrvatskoga naroda.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima