Najbolji hrvatski recitatori iz Vojvodine na nagradnom izletu u Osijek

Objavljeno: 30.11.2011. Pregleda: 40

recitatori-izlet2011-2Na jednodnevnom nagradnom izletu u Osijeku, koji se zasigurno može nazvati tradicionalnim, a u organizaciji Hrvatske čitaonice, boravilo je 25. studenoga trideset i pet najboljih recitatora na hrvatskom jeziku, pobjednika na desetoj Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku.

Pod vodstvom predsjednice Hrvatske čitaonice Bernadice Ivanković, te djelatnice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i potpredsjednice Hrvatske čitaonice Katarine Čeliković, a u pratnji svojih nastavnika ili voditelja recitatorskih sekcija, djeca su imala vrlo bogat program. Ljubaznošću ravnateljice Dječjeg kazališta Jasminke Mesarić, djeca su prisustvovala pretpremijeri „Božićni kolačići", mirišljavoj božićnoj predstavi u izvedbi ansambla Dječjeg kazališta „Branka Mihaljevića".

U Velikoj vijećnici Gradske uprave primila ih je potom zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković sa suradnicima, među kojima su bili Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Zoran Gucunski, savjetnik u Odsjeku za međunarodnu suradnju te Ljerka Hedl, voditeljica Odsjeka za kulturu. Danijela Lovoković je u vrlo srdačnom obraćanju čestitala djeci na postignutim uspjesima i na predanom njegovanju hrvatskog jezika.

recitatori-izlet2011-3Toplim riječima djeci se obratio i Dražen Alerić, a recitatori su im zauzvrat darovali nekoliko pjesama i pokazali kako oni govore poeziju. Domaćinima su darovana izdanja Hrvatske čitaonice, od kojih je vrijedno spomenuti Zbornik radova sa stručnih skupova Dana Balinta Vujkova 2006.-2010. i slikovnicu Bogatašovo maslo. Nakon ugodnog druženja i „slatkog" čašćenja, recitatori su uz ljubazno vodstvo Ljerke Hedl posjetili Muzej Slavonije i vidjeli izložbu „Povijest radija u Osijeku", spomen sobu Julija Njikoša, radnu sobu Branka Mihaljevića, ali i zanimljiv stari namještaj iz različitih dijelova svijeta.

Zanimljivo je bilo i u Arheološkom muzeju gdje su recitatori vidjeli stalni postav uz stručno vodstvo Domagoja Dujmića, a gimnazijalci su poželjeli doći na malo detaljnije razgledanje odličnog stalnog postava.

Draga franjevačka crkva u osječkoj tvrđi, gdje je recitatore posebno srdačno dočekao fra Zoltan Dukai, bila je svima zanimljiva. Nakon što su čuli kratku povijest crkve, mnogi su se dali u brojanje anđela na baroknim oltarima, a po preporuci fra Zoltana, svi su uputili svoje molitve sv. Antunu i Majci Božjoj Osječkoj. Poznato gostoprimstvo fra Zoltana oduševilo je sve putnike, a upravo ovdje je završen jednodnevni nagradni izlet.

Hrvatska čitaonica je ovaj izlet organizirala zahvaljujući pomoći Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Tekst: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima