Narodno-crkveni kalendar „Subotička Danica“ za 2013. godinu predstavljen u Baču

Objavljeno: 18.01.2013. Pregleda: 51

PredstavljanjeDanicaBac-2012Popularni narodnocrkveni kalendar Subotička Danica za 2013. godinu predstavljen je u Baču u subotu, 29. prosinca 2012. godine, u župnom uredu župe sv. Pavla. O Danici su govorili urednik mons. Stjepan Beretić, domaći župnik vlč. Josip Štefković i suradnik kalendara Zvonimir Pelajić.

Na početku predstavljanja, kome su nazočili brojni članovi hrvatskih udruga kulture i župljani iz okolnih mjesta, vlč. Štefković je podsjetio kako je „Danica“ periodična publikacija koja izlazi jednom godišnje.

„Na hrvatskom jeziku izlazi od 1884. godine. Pokrenuo ju je naš poznati svećenik Pajo Kujundžić. Ovaj kalendar uvijek je izlazio zahvaljujući nekolicini ljudi: 1884. – 1914., 1919.-1941. 1945.-1946., kada je zabranjena. Ponovno izlazi u 1971. i 1972. godini, a od 1984. neprekidno izlazi. Kalendar je crkvena publikacija, objavljuje ponajprije tekstove vezane uz vjersku tematiku, ali tu su i prilozi iz drugih područja, kao što su kultura i povijest, kao i štiva prikladna za sve naraštaje. Donosi detaljan kalendar – kako za katolike, tako i za pravoslavne. Subotička Danica također objavljuje podatke o najznačajnijim blagdanima, uključujući muslimanske i židovske. Izvješćuje o najznačajnijim događanjima u Subotičkoj biskupiji, a imamo i prilog o ustrojstvu Crkve, crkvenim institucijama i biskupima“, kazao je on.

Mons. Stjepan Beretić, koga svi u ovome kraju poznaju i koji je bio jedno vrijeme župnik u Baču, detaljno je govorio, kao glavni urednik ovoga kalendara, o pojedinostima na sebi svojstven i zanimljiv način.

Danica2013„Latite se ‘Danice’, da vidite kako se živi u Plavni, na obali Dunava, čitajte i o tome kako su se tamošnji Hrvati nekada oblačili... Danica ima lijepo slovo o obitelji, dječju rubriku te rubriku za mlade. U njoj ima dosta stranica posvećenih kulturi, povijesti, domaćem hrvatskom govoru, domaćoj knjizi“.

Spominje se „Danica“ i slavnog Subotičanina: dominikanca Tome Vereša, kao i drugih velikana, primjerice, biskupa Matije Zvekanovića, Ivana Antunovića, a u povijesnom kutu iz pera mons. Beretića saznajemo i mnoštvo detalja o župnoj crkvi u Plavni, koja 2013. godine slavi dvijestotu obljetnicu postojanja. U kalendaru su i dvije pjesme pjesnika iz Bođana Josipa Dumendžića Meštra, kao i pjesme drugih autora na ikavici ili standardnom hrvatskom jeziku.

Osim ovoga osvijetljeni su još neki od značajnih povijesnih likova, zajednica i objekata iz naše prošlosti. Bogatim i kvalitetnim sadržajem „Danica“ navješćuje put u jasnu budućnost jer, kako kaže mons. Beretić: „U danima i godinama svjetske gospodarske krize dobro je imati nešto sigurno i snažno u rukama. Ništa značajnijeg i ljepšeg nema od vjere“. To je svojevrsna poruka višegodišnjeg glavnog i odgovornog urednika Danice mons. Beretića.

Tekst: Zvonimir Pelajić
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima