Nastavlja se projekt „Baština koja živi“

Objavljeno: 29.12.2013. Pregleda: 33

Bastina koja zivi2013S ciljem očuvanja tradicijske baštine bunjevačkih Hrvata u Tavankutu, 2012. godine pokrenut je dugoročni projekt pod nazivom „Baština koja živi“. Riječ je skupini programa koji se organiziraju tijekom cijele godine, a koji su vezani su za promicanje ideje o potrebi održavanja onih tradicijskih običaja koji su još živi, te o revitalizaciji onih koji polako padaju u zaborav. Glavni nositelji ovoga projekta su HKPD „Matija Gubec“, te OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Nakon više projekata koji su održani 2013. godine, održana je radionica koja ima za cilj podučiti mlade samoj svrsi i načinu izrade božićnog kolača božićnjaka, koji je nekada bio nezaobilazni sastavni dio obilježavanja Božića, a danas se izrada božićnjaka može svrstati među posebne vještine. Voditeljice radionice izrade figurica za božićnjak, na kojoj je bilo trideset sudionika, a koja je održana 27. studenoga 2013. u prostoru osnovne škole u Tavankutu, bile su Jozefina Skenderović i Manda Prćić, te nastavnica Kristina Kovačić, koja u školi predaje izborni predmet svakodnevni život u prošlosti.

Jozefina Skenderović je objasnila polaznicima koje to figurice na božićnjaku moraju biti, te koje se još njima mogu pridodati. „Poseban naglasak na radionici bio je na tumačenju simbola pojedinih figura božićnjaka. Pokraj mene je bila i Manda Prćić, koja je na nešto drugačiji način pokazala izradu figura, što je dokaz da u našim obiteljima nije bilo ujednačene forme. No, bit slavljenja Gospodinova dolaska je bio zajednički“, rekla je Jozefina Skenderović.

Na radionici su polaznici mogli saznati kako na božićnjaku mogu biti prikazane sve životinje osim konja, jer on važi za životinju izrazite oholosti. O njegovoj oholosti govori i narodna predaja, a jednu je takvu pripovijest ispričala polaznicima Manda Prćić.

Izložba božićnjaka započetih na ovoj radionici postavljena je 7. prosinca u prostorijama HKPD „Matija Gubec“ u Tavankutu, a neki od njih prikazani su i na izložbi u Subotici koju organizira Katoličko društvo za povijest i duhovnost „Ivan Antunović“.

Tekst i fotografije: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima