Natjecanje u pucanju bičevima

Objavljeno: 11.08.2023. Pregleda: 55

Na manifestaciji Natjecanje u pucanju bičevima, koja iz godine u godinu okuplja sve više zainteresiranih sudionika i posjetitelja, natjecatelji moraju što više puta puknuti bičem u 60 sekundi kod odraslih natjecatelja ili 30 sekundi u kategoriji djece, a broje se samo čisti pucnji.
U kategoriji djece do 10 godina prvo mjesto je osvojio Mihajlo Trkulja, drugo Adam Crnković, a treće Matej Tonković. Prvo mjesto u uzrastu od 10 do 16 godina osvojio je Marko Romić, drugo Pavle Tumbas, a treće Petar Dulić.
Sudjelovale su i dvije djevojke – Lena Crnković u uzrasnoj kategoriji od 10 do 16 godina i Aleksandra Barna u kategoriji iznad 16 godina.
Kada su u pitanju odrasli sudionici, mogli su se natjecati u dvije discipline: u simplom i revijalnom duplom pucanju bičem. U kategoriji odraslih u simplom pucanju prvo mjesto pripalo je Dragomiru Peiću Gavranu, Grgo Tikvicki je drugoplasirani, a treće mjesto zauzeo je Stipan Kujundžić. Najmlađa prijavljena sudionica bila je četverogodišnja Marija Gabrić.
Suci su bili najstariji sudionici ove manifestacije Matija Tikvicki, Šime Pećerić, Josip Piuković. Svinje su čuvali kao desetogodišnjaci, a već 50-ih godina prošlog stoljeća polako je počeo nestajati ovakav način uzgoja svinja. „Još ko malo dite, dok sam čuvo svinje i guske, naučio sam pucat bičom, ustane se u 4 sata pa do 8 se vrime provodilo na njivi koja je bila puna trave i štira jer se nije oma ugarilo posli vršidbe žita", kaže Matija koji je rodom iz Žednika.
Šime Pećerić je s Malog Palića: „Svinje smo čuvali do velikih vrućina. Pulin nam je bio od velike pomoći, a bičom kad dotakneš svinče koje je pobiglo brzo se vrati u čopor. ‘Nemojte dico daleko od salaša, kad bude gotova lepanja dozvat ću vas’, kazala bi nana kad smo krećali na njivu čuvat svinje."
„Družili smo se s Vidakovima, Stantićima, Bedićima, Dokmanovima, svi smo išli zajedno u škulu na Hrvatskom Majuru", dodaje Josip i nastavlja: „Salaši su bili udaljeni tako da nismo mogli zajedno čuvat marvu ali kad se to ponekad i dogodilo bič je igrao važnu ulogu u odvajanju čopora. Tribalo je pazit i da svinje sa strnjike ne uđu u kuruze, ‘odu u štetu’."
Natjecanje u pucanju bičevima održano je 29. srpnja 2023. na njivi pokraj crkve u Đurđinu, a organizator je UBH Dužijanca. Svi sudionici natjecanja dobili su zahvalnice i medalje za sudjelovanje, a oni najbolji su dobili i pehar (pokal).
Za sve okupljene bilo je pripremljeno ono što i dolikuje ovome natjecanju – mašćom kruva, a druženje je nakon natjecanja nastavljeno uz kuhani grah.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Sudarević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima