„Noć muzeja“ Tavankut

Objavljeno: 28.05.2017. Pregleda: 40

noc muzeja u tavankutuGalerija Prve kolonije naive u tehnici slame se devetu godinu zaredom, u suradnji s HKPD-om Matija Gubec uključuje u manifestaciju Noć muzeja. Ovogodišnji program u Noći muzeja u Tavankutu bio je posvećen sjećanju na Anicu Balažević, slamarku i nekadašnju predsjednicu HKPD-a Matija Gubec, a u povodu 25 godina njezine smrti. Retrospektivnu izložbu Anice Balažević, pod nazivom Poetika žitnih vlati, otvorio je Branko Horvat, nekadašnji predsjednik društva Matija Gubec koji je imao čast surađivati s teta Anicom.

 „Bila su to vremena velikog naboja entuzijazma, volje, želje, hrabrosti i povrh svega velikog htijenja dati doprinos, dati sebe, za očuvanje, razvoj i prosvjećivanje svoga bunjevačkog roda, mladih naraštaja, u često ne baš lakim vremenima. U tim i takvim uvjetima naša teta Anica, koja nas je danas okupila da bismo je se prisjetili i makar malo ju vratili natrag među nas, živjela je, radila, davala sebe, ne pitajući za cijenu, ali vjerujući da to što radi, radi dobro i da će to vrijeme potvrditi, što se i dogodilo, a za to smo dokaz mi, koji smo još ovdje“, rekao je Horvat.

Nakon otvorenja izložbe drugi dio programa priređen je na Etnosalašu Balažević u duhu folklorne tradicije, gdje su nastupali KUD Stari Hrast 2000 iz Novog Travnika, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice,  te domaćini  HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima