Nova knjiga: Ante Sekulić „Prinosi u godišnjaku Tkalčić“

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 39

Ante Sekulic Prinosi u godisnjaku TkalcicPrinosi u godišnjaku Tkalčić naziv je nove knjige istaknutog književnika, jezikoslovca, povjesničara dr. sc. Ante Sekulića (Tavankut, 1920. – Zagreb, 2016.). Riječ je o četvrtom od ukupno pet planiranih svezaka Sekulićevih Izabranih djela za koje je pravo tiskanja od strane samoga autora povjereno Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Ranije su objavljene: Bilješke iz književnosti (1953.-1963.), 2010. godine, Prilozi povijesti hrvatske književnosti, 2011. godine i Jezikoslovne rasprave iz 2015. godine. Urednik cijeloga niza je Milovan Miković.

Prinosi u godišnjaku Tkalčić objavljeni su u sunakladništvu Katoličkog društva Ivan Antunović i Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić, jer obuhvaćaju radove koji su objavljeni upravo u njihovom godišnjaku Tkalčić.
Radi se o dvanaest radova među kojima je najviše recenzija, a ima i povijesnih rasprava.

„I ovi prilozi potvrđuju Sekulićevo kulturno-povijesno zanimanje. Tri valja ubrojiti u radove o bačkim Bunjevcima, četiri pribrojiti radovima o podunavskim Hrvatima, tri skupu o pavlinima, a dva o općim hrvatskim crkveno-povijesnim temama. Premda Sekulić koristi i dosadašnju literaturu o tim temama, po tematskom rasponu i zasnovanosti na povijesnim izvorima je prepoznatljivo da su svi ti radovi njegovo djelo“, navodi u predgovoru knjizi vlč. dr. Ivica Ivanković Radak.
Urednik knjige Milovan Miković u svojem tekstu o knjizi, među ostalim, bilježi sljedeće: „Nadamo se da će ova knjiga biti tek jedan u nizu doprinosa ukazivanja na značaj rada i života dr. sc. Ante Sekulića te izvor informacija budućim istraživačima njegova života i djela“.
Knjiga Prinosi u godišnjaku Tkalčić, kao i prijašnje tri iz iste edicije, mogu se kupiti po promotivnoj cijeni od 300 dinara. Knjige se mogu poručiti na e-mail Katoličkog društva Ivan Antunović: drustvoia@gmail.com.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima