Nova knjiga: Antun Kovač, „Nietzche ga previše“

Objavljeno: 24.05.2019. Pregleda: 46

antun kovačObjavljena u vlastitoj nakladi autora, nedavno je izišla nova, treća po redu, knjiga Antuna Kovača, Monoštorca sa somborskom adresom, naslovljena Nietzsche ga previše. U pitanju je zbirka pjesama, bećaraca, anegdota, crtica s putovanja i parola, a napisana je na ikavici monoštorskih Hrvata. Recenzentica knjige je Zdenka Mitić iz Monoštora.

„Naziv knjige predstavlja nam slojevitost koja je sveprisutna u stvaralaštvu Kovača. Oslikava nemiran duh autora, koji u svakom segmentu života pronalazi inspiraciju za stvaranje. Kao i kroz svoje prethodno objavljene zbirke, bilježi tragove minulih vremena i piše kroniku Monoštora, kroz svoja sjećanja – komična, sjetna, nostalgična. Kovačevi opisi Monoštora, kako onog starog, tako i današnjeg, protkani su ponosom i ljubavlju prema šumama, vodama, jelenima, širokim sokacima, šokačkoj nošnji i kreketu žaba iz bunara, onog monoštorskog. Provuče se tu i po koja ‘covka’, ali uvijek svrsishodna i neophodna u danom momentu, kao čuvar vjerodostojnosti, tako autentična da svakom poznavatelju monoštorske ikavice zaigra osmijeh oko usana“, navodi Zdenka Mitić.
Autorova interesiranja u knjizi nisu ograničena samo na Monoštor.
„Kao mladić proučava glazbu, filozofiju, književnost, film, strane jezike, putuje Europom, upoznajući se s kulturama, ljudima, predjelima i modom. I danas, kroz putovanja, angažman u kulturno-umjetničkim društvima, kao amaterski glumac, pjesnik, ljubitelj prirode, zdravog života – ali s devizom ipak ‘ničega previše’, na što aludira naslov knjige – tu je da napravi paralelu i ukaže na konfuziju suvremenog načina života, tekovina kapitalizma, medija, teorija zavjere i zaboravljanja na ‘malog čovjeka’. I opet nam prijateljski savjetuje umjerenost, lomeći se retoričkim pitanjima. Maštovite kombinacije šokačke ikavice i engleskih riječi prikazuju nam širinu autorovih vidika i spremnost za poigravanje dijametralno suprotnim tonalitetima. Istovremeno su i komične“, navodi Mitić.
Knjiga je obogaćena ilustracijama akademske slikarice Marije Kovač.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima