Nova knjiga: Dražen Prćić, „Subotica – Priča o fotografiji, Minerva”, Subotica

Objavljeno: 23.03.2020. Pregleda: 48

drayen prcicSubotički novinar i pisac Dražen Prćić pokretač je i autor rubrike Priča o fotografiji u vojvođanskom tjedniku Hrvatska riječ. Rubrika postoji neprekidno od 2009. godine. Veliki dio njegovih tekstova iz ove rubrike, uz nove specijalno pisane za ovo izdanje, donosi Prćićeva najnovija knjiga Subotica – Priča o fotografiji koja je u nakladi subotičke Minerve izišla ovih dana.  
Knjiga sadrži sedamdesetak priča o fotografiji. Kako i naslov knjige sugerira, sve su tematski vezane za Suboticu a kronološki pokrivaju razdoblje od sredine 17. stoljeća do 70-ih godina prošloga stoljeća. 

Arhivski savjetnik Stevan Mačković je u predgovoru knjige zapisao kako je namjera autora da na način popularnog i pitkog prezentiranja povijesti spriječi zaborav na neka druga vremena i ljude. 
„Nema drugog vremeplova osim povijesti kao discipline sa svojim alatima i povijesnim izvorima kao svjedočanstvima koja nam pokušavaju približiti ono što je prohujalo i prošlo. A na stranicama ove knjige mozaik iz prošlosti Subotice oživljava i prikazuje nam se kroz oko kamere i autorovo viđenje”, bilježi Mačković. 
Osim brojnih osoba (među kojima su i poznate ličnosti poput političara Josipa Vukovića Đide, pionira kinematografije Aleksandra Lifke ili slikara Martina Džavića), obitelji i događaja, u knjizi su zastupljene i priče o znamenitim subotičkim građevinama (Gradska kuća, Gradska knjižnica, nekadašnji Pravni fakultet, crkve i Sinagoga, Ženski štrand i Velika terasa na Paliću…). Posebno mjesto zauzeo je sport, Nogometni klub Bačka, nogometaš Nesto Kopunović Netoj, letač Ivan Sarić, tenis, hazena kao preteča rukometa. Dio tekstova vezan je i za autorovu obitelj, budući da je praunuk subotičkog arhivara i osnivača NK Bačka Martina Horvackog, te sin književnika Milivoja Prćića. 
„Knjigu posvećujem Subotici i Subotičanima, živima i onima kojih više nema među nama. Fotografije možda mogu izbledjeti, ali sjećanje na ovaj pisani način ostaje vječno”, zapisao je autor na početku knjige. 
Dražen Prćić (Subotica, 1967.) objavio je 16 knjiga, od kojih 15 romana. Neka djela su mu prevedena na engleski, talijanski, njemački i mađarski jezik. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima